Rekeskall mot sopp

Reke- og krabbeskall er en høyaktuell ressurs som kan hindre sopp på planter.
Tirsdag, 9 april, 2013 - 10:25


Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) har nå funnet et nytt plantevernmiddel laget av rekeskall, som kan erstatte giften som i dag sprøytes på åkrene for å unngå sopp, melder forskning.no.

– Middelet har potensial til å redusere bruken av kjemiske soppdrepende midler betydelig, og råstoffet er reke- og krabbeskall, sier forsker Berit Bjugan Aam til forskning.no.

Hemmeligheten bak middelet er stoffet kitin, som er hovedbestanden i krabbe- og rekeskall.

Soppangrep er et verdensomspennende problem innen landbruket, både på planter til mat og planter til pynt. De kjemiske stoffene som brukes i dag er giftige for både mennesker, dyr og miljø, skriver forskning.no. Dessuten blir plantene motstandsdyktige mot kjemikaliene, noe som fører til at bøndene må sprøyte mer og mer.

Resultatet av den nye forskningen er et miljøvennlig soppmiddel, som kan hindre giftskader på miljøet. Og forskerne tror at dette kan ha et stort kommersielt potensial.

– Markedet er verdensomspennende, prisen vil være konkurransedyktig og kommende EU-regler vil skape etterspørsel etter et alternativ til dagens soppdrepende midler, forteller Aam.

Emneord: