Vil kutte kontantstøtten

Landsmøtet i Arbeiderpartiet ga kontant beskjed til partiledelsen da det ble flertall for å avvikle kontantstøtten innen neste stortingsperiode.
Mandag, 22 april, 2013 - 12:18


Søndag gikk Arbeiderpartiets landsmøte inn for å avvikle kontantstøtten. Vedtaket går stikk i strid med partiledelsens egne ønsker, men blir av AUF regnet som en seier. Leder for programkomiteen, Helga Pedersen, er likevel fornøyd, til tross for endringene

– Alt gikk ikke slik som vi i komitéen hadde lagt opp til, men det viser bare at vi har et levende partidemokrati, sa Pedersen etter at avstemningen var avsluttet søndag.

Integrering og likestilling

Kontantstøtten har i mange år vært et tilbud til småbarnsforeldre som i større grad ønsker å ta egen omsorg for barna, i stedet for eksempelvis å sende dem i barnehagen. Tidligere har ordningen blitt beskyldt for å være til hinder for både likestilling og integreringen

– Kontantstøtten har hindret kvinner i å komme seg tilbake i jobb, samt stått i veien for innvandrerbarns språkutvikling. Det er på bakgrunn av dette at vi har ønsket å avvikle dagens ordning, sier ansvarlig for integrering og likestilling i AUF, Mari Åby West til Journalen. 

Den nye ordningen åpner fortsatt for at foreldre uten barnehageplass kan motta støtte, men vil ikke lenger fungere som et alternativ til barnehagene. Det mener Åby West er en god løsning.

– Vi er veldig fornøyd med det kompromisset vi kom frem til på helgens landsmøte.

Flere seiere for AUF

Avviklingen av kontantstøtten var ikke den eneste saken AUF fikk gjennomslag for på helgens landsmøte. På ungdomspartiets egen hjemmeside skriver pressekontakt og politisk rådgiver, Trygve Harlem Losnedahl, at de nesten 50 delegatene fra AUF har markert seg, og fått gjennomslag i en rekke saker.

Blant sakene ungdomspartiet har fått gjennom er likestilt verneplikt, generell studiekompetanse til personer med fagbrev og et studentboligløft.

AUF-leder Eskil Pedersen er positivt overrasket over hvor stor gjennomslagskraft AUF har hatt.

– Jeg har vært på mange landsmøter, men tror ikke jeg kan huske et landsmøte der AUF har fått så stort gjennomslag for sin politikk, sier han.

Emneord: