Vil forby elefanter i sirkus

Rødt og NOAH vil forby elefanter i sirkus. Hva skjer med elefantene hvis forslaget går gjennom?
Tirsdag, 1 april, 2014 - 14:23


Rødt og dyrevernorganisasjonen NOAH fortsetter den nasjonale kampanjen mot bruk av elefanter i sirkus. Partiet vil nå at Oslo bystyre skal si nei til elefanter på sirkus som besøker byen, mens NOAH kjemper for forslaget på nasjonalt nivå. Rødt foreslår også at Oslo kommune ikke skal leie ut tomter eller bygninger til sirkus som har elefanter.

Det er derimot usikkert hva som skjer med elefantene hvis forslaget går gjennom.

– Elefantene er artister. De opptrer og de jobber andre steder når de ikke jobber her, sier sirkusdirektør i Cirkus Arnardo, Arild Arnardo.

Kan komme tilbake

3. mars 2014 annonserte Cirkus Arnardo at de slutter å bruke elefanter i sine forestillinger. Sirkuset ser på dette som en pensjonering av elefantene.

– Pensjonert er villedende terminologi. Det er ikke sirkusets elefanter, og derfor har de ikke råderett over dyrene. Sirkusene leier artister som har egne elefanter og turnerer med dem rundt i Europa, sier Siri Martinsen, pressekontakt for NOAH.

Dette vil si at selv om dyrene ikke opptrer i Norge, deltar de fortsatt i forestillinger hos andre sirkus i utlandet.

– I årets forestilling har vi flere store dyr og derfor må elefantene vike, sier Arnardo.

Sirkuset utelukker ikke at elefantene kan komme tilbake et annet år.

Usikker fremtid

Arild Arnardo tror at mangel på dyr i sirkus, kan føre til at publikums interesse vil minke.

– Sirkus som ikke har dyr har færre forestillinger, dyrere billetter, og mange kansellerte forestillinger siden de ikke får solgt nok, sier han.

Videre fortsetter Arnardo med å fortelle at etterspørselen etter elefanter er stor, og at mange vil se dem.

– Sirkusenes fremtid vil ikke være lys hvis de fortsetter å ha dyr. Jeg tror veldig mange nordmenn ikke synes det er fint å se dyrene i manesjen og vite at dette er livet som tilbys dyrene. Man vet at livet på reisefot ikke er optimalt for et dyr, sier Martinsen i NOAH.

Hun poengterer at verdens mest populære og anerkjente sirkus, det canadiske Cirque de Soleil, ikke bruker dyr i sine forestillinger.

Forhindre dyretemmere

NOAHs mål med forslaget er å begrense dyretemmernes virksomhet i Europa. Forbudet vil føre til at dyretemmerne og deres elefanter ikke kan komme til Norge, og at dette vil minke markedet for dette.

– Dette er en god ting for da kan dyrevernsorganisasjoner prøve å overtale dyretemmerne til å plassere elefantene i såkalte sanctuaries i stedet. Dette er gjort med flere sirkuselefanter, og i sanctuaries kan de få et verdig liv, avslutter Martinsen.

5 på
gata om sirkus
by madde94266

Emneord: