Bedrifter sløyfer kontantene ulovlig

Enkelte bedrifter vil kun ta betalt med bankkort. – Dette strider med loven, sier Forbrukerrådet.
Tirsdag, 7 oktober, 2014 - 11:51


Flere forretninger foretrekker at du betaler med kort og ønsker ikke å ta imot kontanter. Holmekollen Restaurant er blant bedriftene som ikke aksepterer mynter og sedler.

I følge Nettavisen synes daglig leder ved Holmekollen Restaurant, Anders Ellburg, at en betalingsordning uten kontanter vil gi fordeler.

– Det vil gi økt effektivitet og sikkerhet, og vi vil spare på kostnadene. Hvis man derimot ønsker å betale med kontanter, må man ta kontakt med ledelsen i forkant av besøket for å avtale forhåndsbetaling, sier Ellburg.

Reiseselskapet Ruter nekter å ta i mot annet enn 50-, 100- og 200-kronesedler på bussene. Kontantbetaling anses som en merutgift, fordi håndtering av kontanter tar tid. Ruter har tidligere forsøkt å avskaffe kontantbetaling på bussen, men ble avvist av Samferdselsdepartementet, skriver Nettavisen.

Ulovlig å nekte kontantbetaling

– Dette har de ikke lov til, sier Torgeir Øines, regiondirektør ved Forbrukerrådet i Nordland til Dine Penger.

Norge har to lover som skaper problemer for bedrifter som nekter kontantbetaling. En kjøper har alltid rett til å betale med kontanter.

Finansavtaleloven §38 3. ledd slår fast følgende:


“En forbruker har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren.”

Sentralbankloven §14 fastslår på sin side at kontanter er det eneste tvungne betalingsmiddelet i landet.


“Bankens sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel i Norge. “

Ann Hege SkoglyFoto: PrivatHar forståelse for bedriftene

Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver for Forbrukerrådet, sier at loven gir oss rett til å betale med kontanter. Allikevel har de forståelse for at hensynet til sikkerhet kan gjøre det vanskelig å ta i mot klingende kroner overalt.

– En del bedrifter argumenterer med at oppbevaring av kontanter gir risiko for ran og hvitvasking, og at kortbetaling skaper trygghet. Vi ser at nye, digitale løsninger kan være praktiske for oss som forbrukere, og da er det god service å tilby det, sier Skogly.

Anders StanderenFoto: Maud Lervik GrøttlandSynd at man ikke kan velge

Student Anders Standeren synes det er dumt at man ikke kan velge.

– Jeg bruker alltid kort når jeg skal betale. Jeg synes det er lettere, og da slipper jeg å styre med småpenger.Jeg synes likevel at det er kjipt for dem som ikke får kjøpt det de ønsker siden de blir nektet å betale med kontanter, sier Standeren.

 

 


 

Emneord: