- Jenter trenger ikke endre seg

I Aftenpostens forrige A-magasin finner du to artikler for hvordan kvinner kan endre seg for å bli lykkelige. Dette er feil mener feminist Neda Alaei.
Mandag, 6 oktober, 2014 - 15:48


– Det er veldig lite selvaksept blant norske kvinner, sier feminist Neda Alaei, som er student ved HiOA.

Kommentaren kommer som en reaksjon på Aftenpostens forrige utgave av A-magasinet. To artikler handlet om hvordan jenter og kvinner kan få et enklere liv ved å endre seg.

Endring er ikke negativt

I etterkant har særlig den ene artikkelen, om norske menns råd til “flinke piker”, fått mye kritikk. Likevel har svært mange stilt seg positivt til utviklingen 16-årige Maya Van Wagenen, som omtales i artikkelen, har gjennomgått. I løpet av to år gikk hun fra å være “klassens nerd” til å bli en av skolens mest populære. Rådene som hjalp henne fikk hun fra en gammel selvhjelpsbok. Kristin Skare Orgeret, som er professor ved HiOA, er kritisk til hvem som definerer målet i de to sakene:

– Endring er ikke negativ, men det handler også om hvem som definerer målet. I den ene artikkelen blir målet definert av vellykkede norske menn. Skal det være forskjellige veier frem til lykken, eller må kvinnene lære seg å bli som menn og gjøre som dem for å oppnå lykke? I den andre artikkelen defineres målet av en selvhjelpsbok og en populær jente.

Gutter og jenter opplever ulikt press

Alaei mener at de vellykkede mennenes råd er et eksempel på hva slags press jenter og kvinner utsettes for.

– De føler seg presset av guttene og mennene til å endre seg. Gutter trenger jo for eksempel ikke sminke, de ser bra ut sånn som de er. Mens jenter ser ut som de ikke har sovet på flere dager om de ikke bruker sminke. Det er ikke et slikt press på gutter. Når vi forteller unge jenter at de ikke kan ha på seg dét og dét, forteller vi dem at de ikke er gode nok slik de er. Det er altfor mye fokus på å endre seg i dagens samfunn, sier hun.

Likevel er det ikke slik at gutter ikke opplever press, mener Orgeret:

– Både unge gutter og unge jenter opplever kroppsfokus og spiseforstyrrelser. Det er blitt mer likestilling på kroppsfokuset også. Det er mye oppmerksomhet rundt det i mediene nå. Kropp og utseende er viktige størrelser i samfunnet, og det blir et veldig massivt press. Jeg tror jenter har større handlingsrom i barneårene, de kan gjøre mye forskjellig og kle seg i mye forskjellig. Guttene har et snevrere handlingsrom helt til de når tenårene, da de får større handlingsrom, mens jentene får mindre.

 

Denne boken fra 1951 forandret et ungt liv

Hvorfor er kvinner mer borte fra jobben enn menn?

Kvinner i jobb - selvkritiske og undertrykte

 

Emneord: