Kurdiske demonstranter okkuperer Stortinget

Mellom 100 og 200 kurdere demonstrerer på Løvebakken foran Stortinget. Planen er å bli inntil myndighetene imøtekommer deres krav om involvering i krigen mot IS.
Tirsdag, 7 oktober, 2014 - 12:13


Kurdiske demonstranter har stilt seg foran Stortinget med flagg og plakater. Det er mye følelser involvert og et langt døgn har gjort demonstrantene utålmodige.

Andam Aso Aziz, talsperson for demonstrantene, sier de har to krav til norske myndigheter.

– De må bryte tausheten og være mer aktive i krigen mot Den islamske staten (IS) og kampen mot terror. Videre må de også hjelpe til å bevæpne de kurdiske styrkene som kjemper mot IS i Kobani i Syria og sende umiddelbar humanitær hjelp dit, sier Aziz.

Aziz sier de ser an hva som skjer med de kurdiske styrkene i Kobani, men at de er klar til å trappe opp aksjonen om ikke Stortinget handler.

– Vi har hatt en god dialog med politiet og Stortinget. Men hvis de ikke handler, må vi eventuelt gjøre andre ting. Vi har blant annet bedt om å få ha telt på Eidsvolls plass, men Politiet sier det er uaktuelt. Hvis de prøver å kaste oss vekk herfra, kan det skje ting. Jeg kan ikke styre folkene. De er veldig sinte, ikke bare i Norge men i hele Europa, sier Aziz.

Viktig grenseby angripes av IS

Bakgrunnen for demonstrasjonene i Norge og i Europa, er at IS er i ferd med å ta over byen Kobani, en viktig syrisk grenseby hvor over 100000 kurdere bor. Den kurdiske hæren prøver desperat å holde unna. Ifølge Dagbladet er minst 400 personer drept i IS-kamper i byen og det forventes harde kamper de kommende dagene. Kurderne frykter at hvis byen blir overtatt av IS, vil dette få store konsekvenser for videre kamp mot IS.

Varslet ikke om demonstrasjon

Dagbladet skriver at politiet prøvde å avslutte demonstrasjonen, siden den ikke var varslet om på forhånd. Senere ble det avgjort at Stortinget ikke ønsket å fjerne demonstrantene, men at politiet skulle være til stede mens aksjonen foregår.

Politiet ønsker ikke å kommentere demonstrasjonen til Journalen.

 

 

 

Emneord: