Lovendring kan true pressefriheten

Innføringen av den nye straffeloven kan få konsekvenser for norsk presse og andre aktører innen IKT. I verste fall kan det bli straffbart å fotografere regjeringskvartalet.
Tirsdag, 7 oktober, 2014 - 10:59


Forslaget til den nye straffeloven som nå ligger ute til høring, inneholder et vedlegg fra forsvarsdepartementet som tar for seg endring av de gjeldende lovene for fotografering av bygninger og militante anlegg, melder NRK. Den teknologiske og samfunnsmessige utviklingen har skapt endringer i hva som er mulig, og hva som er ønskelig å skjerme, i følge forsvarsdepartementet. Derfor faller også objekter som anses skjermingsverdige etter sikkerhetsloven, under dette forslaget.

– Vi er kritisk til et forslag som innebærer store begrensninger i muligheten til å samle inn og bearbeide informasjon. Vi mener forslaget går alt for langt, og griper inn i både ytringsfriheten og medienes mulighet til å drive journalistikk, sier juridisk rådgiver Kristine Foss i Norsk Presseforbund til NRK.

Bestemmelsen vil gjelde sivile mål som utgjør kritisk infrastruktur, og skjermingsverdige objekter trenger ikke være militære installasjoner - det vil også være bygg som er viktige for infrastruktur eller politisk ledelse, eller bygg med stor symbolverdi, sier Kristine Foss til NRK.

Hårreisende

Leder i Pressefotografenes Klubb, Sveinung Ystad, sier at forslaget er hårreisende.

– Som fotojournalister møter vi allerede privatisering i det offentlige rom ved regler om hvor tydelig mennesker er i bildene, derfor er det en alvorlig regulering å skulle hindre friheten ytterligere ved å ulovliggjøre offentlige bygninger. Jeg har en viss forståelse for militære anlegg, men å ikke få ta et bilde av slottet med hensyn til rikets sikkerhet blir for drøyt.

Ystad tror ikke forslaget vil få gjennomslagskraft, men ser ikke bort fra en åpning for håndhevelse ved behov.

En misforståelse

Forsvarsdepartementet har følgende svar til kritikken;

“Det er en misforståelse dersom forslaget oppfattes som en kraftig innskjerping av regelverket. Forslaget innebærer i hovedsak en videreføring av den hjemmel som allerede foreligger. Når det gjelder det forvaltningsregime som vil bli utarbeidet, vil det bli tatt hensyn til den teknologiske utviklingen og innebære en liberalisering sammenlignet med dagens regime.

Forøvrig ønsker Forsvarsdepartementet å se de samlede høringsuttalelser i saken før eventuelle ytterligere kommentarer.” Melder Forsvarsdepartementet til NRK.

Ane Stokland, leder ved juridisk avdeling i NRK, mener Forsvarsdepartementets forslag truer pressefriheten.

– Forslaget går på tvers av både norsk rettspraksis og den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), som sier at en av medienes viktigste oppgaver er å ha en kontrollerende funksjon ovenfor maktsamfunner i samfunnet, for eksempel offentlige myndigheter. Det skal derfor foreligge svært tungtveiende grunner for at myndighetene skal kunne hindre media i å samle inn eller publisere informasjon av offentlig interesse, sier hun.

Slik lyder det nye forslaget

“Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som uten tillatelse fra Kongen, eller den Kongen bemyndiger, kartlegger skjermingsverdig objekt, eller militært anlegg eller område, ved å samle inn eller sammenstille data om disse, eller som offentliggjør slik data eller produkter baser på slike data”.

Emneord: