Norsk kvinne ebolasmittet

Flyet med den ebolasmittede norske kvinnen er ventet å ankomme norsk jord i ti-tiden.
Tirsdag, 7 oktober, 2014 - 08:48


Den norske kvinne har arbeidet som feltarbeider for organisasjonen Leger Uten grenser i Sierra Leone. Feltarbeideren følte seg uvel gjennom helgen, og ble på søndag lagt på isolat, melder NRK. Kvinnen blir fraktet i et spesiellaget ambulansefly, leid fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Videre fra en til nå ukjent flyplass blir kvinnen fraktet til Ullevål universitetssykehus, her står 340 spesielatrente ansatte klare til å takle en slik situasjon.

– Vi gjør nå alt vi kan for å sikre at hun får det best mulig tilbudet, både behandlingsmessig og at vi gir den omsorgen vi kan gi til henne og familien hennes, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, til TV 2.

Helsedirektøren beroliger

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener sjansene er minimale for at kvinnen kan smitte andre, men minner om at sjansene for at et ebolautbrudd også er tilstede i Norge. - Det kan være folk returnerer fra ebola-områdene helt friske og blir syke i etterkant, sier han til TV2.  Guldvog understreker viktigheten av at de som merker symptomer tar kontakt med helsevesenet.

Ved godt mot

Evakueringen går som planlagt, og den smittede norske feltarbeideren er ved godt mot, sier generalsekretær i Leger uten grenser, Anne Cecilie Kaltenborn, til NRK. Kvinnen er ifølge Kaltenborn godt kjent med sykdommer, og har ikke vært i direkte kontakt med mennesker etter hun fikk symptomer.

Ebolaviruset har ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO)  så langt tatt over 3400 menneskeliv, og rundt 7500 personer skal være smittet.

Emneord: