Øretelefoner frikjennes som hørselsversting

Én million nordmenn vil være hørselshemmede innen seks år, skriver flere norske aviser. Sterkt overdrevet, mener hørselsforsker.
Mandag, 6 oktober, 2014 - 16:01


Musikklytting med øretelefoner fremstilles som en av  hovedgrunnene til at unge i dag har hørselsskader. Dette er en overdrivelse, mener Bo Engdahl, hørselsforsker ved Folkehelseinstituttet.

Han tilbakeviser tallene fra Hørselshemmedes Landsforbund som flere norske aviser presenterte i dag, blant annet at én av seks norske unge regnes som hørselshemmede. I følge Engdahl er antallet unge som har fått hørselsskader etter å ha blitt utsatt for støy, for eksempel ved lytting til høy musikk med øretelefoner, på promillenivå.

- Man antar at under 1 prosent av unge har mildt hørselstap. Enda færre har alvorlig hørselstap. En viss andel er medfødt, og noen har fått hørselsskader etter å ha hatt ørebetennelse. Det er egentlig ganske få unge som har hørselstap. Jeg er av den oppfatningen at musikk på øret ikke er særlig skadelig, sier han.

Eldrebølgen har skylda - ikke øretelefoner

- Noen bruker øretelefoner så mye at det kan utgjøre en risiko, men det er svært få. Øretelefoner i dag har begrensninger så man ikke får de skadelige maksimalnivåene, forteller Engdahl.

Hørselshemmedes Landsforbund frykter at én million nordmenn er hørselhemmede om fem-seks år, skriver blant andre adressa.no i dag. Engdahl mener det høye tallet skyldes den økende andelen eldre i landet.

- Antall hørselshemmede i Norge vil øke fordi vi blir eldre. Over halvparten av nordmenn over 65 år har nedsatt hørsel. Det er et enkelt regnestykke, sier forskeren.

Høy musikk kan gi hørselsskader

En forskningskomité utnevnt av EU publiserte i 2008 en forskningsrapport som viste at høyt volum på musikkspilleren over lang tid kan gi permanente hørselsskader. Ifølge komiteen vil 5-10 prosent av alle som lytter til høy musikk med øretelefoner i mer enn én time daglig over en femårsperiode, risikere varige hørselsskader.

Lytter man til høy musikk (over 89 desibel) fem timer i uken overstiger man grenseverdiene for støy på en arbeidsplass, viser rapporten. En moderne musikkspiller på fullt volum kan nå 115 desibel.

Ta pause, unngå skade

- Det er internasjonal enighet om at man risikerer hørselsskader dersom man utsettes for støybelastning over 85 desibel over en åttetimers arbeidsdag. Dette bekrefter Arne Vik, studieleder for audiografutdanningen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Både Vik og Engdahl presiserer at dette gjelder åtte timer uten noen form for pause.

- Det er en sammenheng mellom hvor lenge man utsettes for støy, og hvor høy lyd man tåler. Øret tar seg inn igjen om man tar pauser, legger Vik til.

Et lydnivå på 80 desibel tilsvarer fabrikkbråk eller en støvstuger. Forskning viser at mange musikklyttere vil skru opp lyden på øretelefonene til over 80 desibel om de ferdes på en travel gate. I et stille rom ligger gjennomsnittet på 69 desibel.

- Man spiller gjerne litt høyere musikk hvis det er mye bakgrunnsstøy. Hvis man begynner å få dotter i ørene eller øresus bør man ta pauser, i alle fall til hørselen er tilbake, forteller Engdahl.

Rockekonserter og jetfly på samme lydnivå

Arne Vik er, i likhet med Engdahl, uenig med påstanden om at blant annet høy musikk i øretelefoner gir en sterk økning av hørselhemmede i Norge. De to understreker likevel at musikk på full guffe ikke er helt ufarlig.

- 115 desibel er som et jetfly, og det er så høyt at det kan være ubehagelig. Rockekonserter kommer nesten opp i det nivået, påpeker Vik.

- Står man like ved en høyttaler på en rockekonsert kan man risikere hørselsskade ved visse nivåer. Musikk på over 100 desibel kan oppleves som sterkt. Bruk øreplugger om du opplever at det gjør vondt, råder Engdahl.

- Hørselen er til for å brukes

Er man tilskuer på konserter der lydnivået ligger på rundt 100 desibel kan man gå på én konsert i uka uten risiko for hørselsskader. Engdahl trekker fram såkalte impulslyder, som høye smell, som langt mer skadelige enn musikk.

- Impulslyder er nesten like ille som å jobbe i støyende industri når det kommer til hørsel, forteller han.

Det er altså mer skadelig å fyre av kinaputter eller drive med skyting, enn å lytte til musikk med øretelefoner. Engdahl presiserer at unge bør være forsiktige med hørselen, men kommer med følgende oppfordring:

- Hørselen er til for å brukes. Å unngå alle former for støy kan gjøre at du utvikler problemer med å høre høye lyder. Prøv å ha et så naturlig forhold til lyd som mulig.

 

 

 

Emneord: