Flere planlegger sommer i Norge

Ferske undersøkelser viser at nordmenn vil bruke mindre penger på årets sommerferie.
Onsdag, 18 februar, 2015 - 15:00


En av undersøkelsene er gjort for reisesøkesiden Momondo.no.

– Resultatet kan tyde på at nordmenn har blitt påvirket av de dystre spådommene for 2015 med tanke på svekket kronekurs og fall i oljeprisene, sier Camilla Moe Bogen, markedsansvarlig i Momondo.no.

I 2014 svarte 32 prosent at de planla å bruke mellom 15.000 og 37.500 kroner på sommerferien. I år har tallet gått ned til 30 prosent.

Lignende resultater

Hilde Solheim, direktør for Virke Reiseliv og kultur, forteller at de også har gjennomført undersøkelser som viser at nordmenn vil bruke mindre på ferie i 2015.

– Vi ser at folk har strammet litt inn på budsjettet når de svarer på spørsmål om sine planer for 2015, sier Solheim.

I rapporten “Reisepuls 2015” kommer det frem at gjennomsnittet for hva nordmenn trodde de kom til å bruke på ferieopphold i 2014 var litt over 44.000 kroner. I 2015 synker gjennomsnittet med 7000 kroner, ned til litt over 37.000.

Solheim forteller at disse resultatene er veldig typiske i tider når det er mye fokus på økonomisk usikkerhet og den norske krona er svak.

Flere blir i Norge

Solheim forteller at de ser tendenser til at flere vil feriere i Norge i 2015.

I Virkes undersøkelse “Reisepuls 2015” svarer folk på hvor de sannsynligvis vil tilbringe den kommende sommerferien:

x I 2014 svarte 64 prosent at de sannsynligvis ville tilbringe sommerferien i utllandet. I 2015 synker tallet til 58 prosent.

x I 2014 svarte 28 prosent at de sannsynligvis ville bli hjemme. I 2015 stiger tallet til 36 prosent.

x I 2014 svarte 28 prosent at de sannsynligvis ville dra til privat hytte i Norge. Tallet stiger til 33 prosent i 2015.

Rekordår for hyttesalg

I en pressemelding informerer Eika Gruppen om at det ble solgt 3188 hytter i Norge i 2014. Dette er en økning på 26 prosent sammenliknet med 2013.

– Det er tidlig å spa hva 2015 bringer, men foreløpig er det godt med både kjøpere og selgere i markedet, sier administrerende direktør i Eika Gruppen, Finn Magnus Rogne-Hansen.

Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening, forteller at stadig flere blir hekta på friluftslivet og benytter seg av deres tilbud.

– Det er helt klart en trend å reise til fjells, ut i skogen og til kysten. Samtidig er tilbudene våre priset slik at det er overkommelig for de aller fleste, alt etter hva slags hytte eller aktivitet man ønsker, sier Stephansen.

– Det er helt tydelig at folk nå prioriterer å bruke fritid og ferie til friluftsliv.

– Ingen nedgang

 Reisebyrået Ving ser ingen tegn til at nordmenn planlegger å bruke mindre på sommerferien i 2015.

– Vi ser ingen nedgang på bestilte ferier denne sommeren. Det vi ser er at det blir bestilt reiser nærmere avreise, sier Sophie Frisholm Damsund,  PR-ansvarlig i Ving.

Hun forteller at de terminregulerer prisene på charterferiene, og at disse dermed ikke vil bli dyrere enn tidligere år, men at restaurantbesøk kan gjøre ferien dyrere enn vanlig på grunn av den svake norske krona.

Skjermer sommerferien

Hilde Solheim forteller at de ser at mange nordmenn skjermer sommerferien og bestiller denne tidlig.

– Nordmenn prioriterer sommerferien høyt, og holder heller litt igjen på andre reiser, sier hun.

Camilla Moe Bogen i Momondo sier også at nordmenn har høye forventninger til feriekvaliteten.

– Vi liker å bruke penger på å reise, og kommer sannsynligvis til å fortsette med det selv med litt dystrere spådommer enn vi er vant til, sier Moe Bogen.

Blir hjemme

HiOALisa Heimdal (f.v) og Kristin V. Bjørnøy har ikke planlagt noen sydenferie i sommer. Foto: Ingunn Mørk Lisa Heimdal (21) og Kristin Viktoria Bjørnøy (25) studerer medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De har ikke planlagt å dra på sydenferie til sommeren.

– Økonomien strekker ikke til, sier Heimdal.

Bjørnøy er enig i dette, og forteller at hun må prioritere å jobbe.

– Å betale husleia er førsteprioritet, sier hun.

 

Emneord: