Okkupert kan skape frykt

Norges dyreste TV-serie, Okkupert, hadde premiere søndag. Eivind Trædal (MDG) mener seerne kan bli skremt.
Tirsdag, 6 oktober, 2015 - 12:31


Under første episode hadde Okkupert 663.000 seere. Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i kanalen, sier seg svært fornøyd. Serien har kostet 80 millioner kroner å produsere, som gjør den til Norges dyreste. TV 2-serien handler om at Norge blir okkupert av Russland etter at det fiktive “Miljøpartiet” stanser oljeproduksjonen.

Skremmer seerne

Miljøpartiet Det Grønne (MDG) blir sammenliknet med Miljøpartiet i TV 2 serien. Eivind Trædal fra MDG sier det er positivt for partiet at serien er basert på deres politikk, men syntes serien virker lite troverdig. Han tror seerne kan bli skremt.

–Jeg vet det er fiksjon, men hvis vi i realiteten skulle komme til makten så vil folk være redde for å bli invadert av russerne, sier Trædal.

Videre sier han det er 100 prosent sikkert at vi en gang i fremtiden må stoppe all olje og gassproduksjon i Norge. Han mener det er en større sannsynlighet for at vi blir okkupert om det ikke blir gjort en endring.

Historikeren, Bård Larsen, fra den liberale tankesimen Civita sier det er viktig å bruke troverdige skremselsbilder i serien for å gjøre den realistisk, og sier seg uenig med Trædal.

– Det tror jeg ikke et øyeblikk på. Man får jo sympati for MDG. De er helter i serien, sier Larsen.

 

Ren fiksjon

Historikeren sier serien er både spennende og morsom.  Han har sett de fem første episodene.

– Det har vært mye surmuling på sosiale medier om at serien er overdrevet. Akkurat som om alt skal være realistisk. Det skal være en action-serie basert på fiksjon. Folk skjønner ikke formatet til serien,  sier Larsen.

 

Liten sannsynlighet for at Russland vil okkupere Norge

I forkant av serien har Russland reagert på deres rolle som okkupant. Pressekontakten, Andrey Kulikov, ved den russiske ambassaden i Norge har likevel uttalt til TV 2 at man bør ikke forvente noe hysteri fra den russiske siden.

Professor Indra Øverland har forsket på Russlands energipolitikk. Han mener også at serien er fiksjon.

– Det er veldig liten sannsynlighet for at Russland invaderer Norge. Russland syntes nok det er leit å bli fremstilt på denne måten i serien. Men på samme tid burde de ikke invadert Ukraina, sier Øverland.

Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) vil ikke kommentere serien.

Tags: