På kino med bind for øynene

Bli med på en filmopplevelse utenom det vanlige der lyden står i fokus.
Tirsdag, 17 november, 2015 - 15:58


Tirsdag 24. November arrangerer visning av filmen «jeg ser deg»  på Viktoria Kino, og i forkant  har publikum blitt oppfordret til å ha bind for øynene under hele filmen. Gjennom en app vil man kunne  oppleve filmen gjennom synstolkning. Under visningen vil appen synkroniseres med filmens lydspor og en stemme forklarer handlingen som ikke kommer fram gjennom lyden.  Prosjektmedarbeider  Gunhild Forselv fra Lofthus Film, forklarer det som et supplement for at blinde og svaksynte skal få en mer helhetlig filmopplevelse.

– Mange tenker ikke over at filmer inneholder mange visuelle elementer som er viktige for handlingen. Synstolkning hjelper blinde og svaksynte med å få en mer helhetlig forståelse av filmen,sier hun.

 På filmvisningen er man ikke pålagt å benytte seg av synstolkningen, men prosjektleder Line Halvorsen håper at alle vil benytte seg av anledningen til å prøve det ut.

– Det kan være morsomt for publikum å kun fokusere på hørselen når de ser på film. Det er en god måte å vise folk at også svaksynte og blinde kan få mye ut av filmopplevelsen.

Skofteland FilmLine Halvorsen (t.v) og Gunhild Forselv (t.h) viser fram appen som brukes til synstolkning. Foto: Hanne Selboe Karagülle 

Å høre framfor å se

I filmen møter vi 17 år gamle Rena. Rena er blind, men regissør Sylvelin Ulvestad har fokusert like mye på hennes opplevelse av å vokse opp, og utfordringene hun møter på slik som alle andre undommer.  

– Etter å ha laget denne filmen er jeg blitt veldig bevisst på at vi ofte kun ser folk for funskjonshemmingen deres , og ikke noe annet. Hvorfor må man se en funksjonshemming først, istedenfor selve personen? Dette er noe jeg har begynt å tenke mer over i møte med andre, sier hun.

I motsetning til mange andre har lydbildet, og ikke det visuelle, vært fokuset til Ulvestad når hun lagde filmen.

– Jeg vil at man skal kunne være en del av fortellingen, selv om man ikke ser. Under klippingen lukket jeg ofte øynene og bare lyttet. Hvis det var ting jeg ikke hørte, eller som ikke ga mening, la vi på lyd. Hvis man for eksempel tok et bilde, la vi på et lydspor så man kunne høre det.  Blinde hører ikke bedre enn oss, men hørselen blir skjerpet når man lukker øynene. Dette prøver jeg å få fram i filmen.

Endring i norsk film

Synstolkning av filmer er hittil ganske ukjent i Norge, og selv om rundt 45 utenlandske filmer tlbyr synstolkning på norsk, er det kun et par norskproduserte filmer som har det samme tilbudet. «Jeg ser deg» er den første dokumentaren  som tilbyr synstolkning på norsk.

Samme dag som filmvisningen av «Jeg ser deg», blir en ny filmmelding levert fra stortingskomiteen til Stortinget og skal opp til vurdering 1. Desember. Der står det at alle norske filmer skal synstolkes fra og med 2016. Seksjonsleder i Blindeforundet, Sverre Fuglerud,  synes dette er en svært gledelig utvikling.

– Vi i Blindeforbundet har fokusert mye på dette og tatt det opp med den politiske ledelsen i en årrekke. Hvis filmmeldingen blir vedtatt i Stortinget, vil det ikke bli innvilget støtte før i 2017, og vi må nok minst vente til 2018 før vi ser en skikkelig effekt. I 2020 vil filmer med synstolkning derimot være tidoblet, og dette er en fantastisk endring fra det tilbudet vi har i dag, sier han.

 

 

 

Tags: