Rwanda bringer sine smarteste hjerner hjem igjen

Hjernen reiser på nye måter. I Rwanda har de begynt et prosjekt for å bringe høyt utdannede rwandere tilbake for å styrke kapasitet innen institusjoner i landet.
Torsdag, 31 mai, 2012 - 19:26


Siden 1990 har Afrika mistet 20 000 fagfolk årlig, ifølge International Organization for Migration (IOM). Rwanda, som de andre afrikanske landene, lider mest av brain drain. Men landets myndigheter har fått en løsning på den problematikken. Med hjelp av MIDA bringer myndighetene tilbake høyt utdannede rwandere i samarbeid med det rwandiske diaspora-nettverket for å bidra i landets utvikling.

- Rwandas diaspora er klart en ressurs som kan gi verdifulle bidrag til vår søk etter en bedre framtid for landet vårt. Hva trenges innstendig å bli gjort er å utvikle virkemidler for å utnytte denne ressursen, fortalte president Paul Kagame til den rwandiske diasporaen i USA i 2006.

Ndera psykiatrisk sykehus er et eksempel på hvordan Rwanda benytter seg av sin diaspora til å hjelpe til i landet. Gustave Karara leder for det rwandiske diaspora- nettverket ( RDGN) har kommet til Rwanda  fra Belgia for å innføre et IKT-system i Ndera psykiatrisk sykehus.

- Jeg har flere prosjekter som jeg er involvert i og Ndera-prosjekt er et av dem. Dette prosjektet i Ndera startet i 2008 og vi har allerede gjort mye og sykehuset er fornøyd med jobben vår. Nå har sykehuset redusert den lange køen og kommunikasjon mellom sykehusansatte har blitt effektiv, sier Karara

 

Se video om diaspora-prosjektet i Ndera psykiatrisk sykehus her.

Ndera sykehus er blant de sju prosjektene som har blitt valgt av MIDA Rwanda. Prosjektet om innføring av IKT-system varer i tre år. Dette prosjektet kommer til å koste 50 000 euro og det finansieres gjennom sykehus egne midler, rwandinsk helsedepartement og HealthNet Belgium. Eugene Kandekwe er Koordinator av MIDA Rwanda og i samarbeid med den rwandiske diasporaen, velger han hvilke institusjoner og prosjekter som myndigheter bør prioritere i landet.

- Vi har prioritert sju prosjekter som er i gang nå. Tre sykehus innenfor helsesektoren og fire høyere utdanningsinstitusjoner innen utdanningsektoren. Vi hadde 47 prosjekter tilsammen og vi valgte prosjektene som samsvarer best med problematikken. Gjennomføring av disse  prosjektene  skjer gjennom diaspora. Hvis vi finner en medlem av den rwandiske, burundiske elle kongolesiske disporaen som bor i 27 EU-land og som har kompetanse vi trenger, så bringer vi ham/henne hit og vi betaler flybilett tur/retur, helseforsikring og 50 euro pr dag for mat. Transport og bokostnader betales av institusjon, sier Kandekwe

Jean Michel Iyamuremye er direktør for sykepleie ved Ndera psykiatrisk sykehus og har også fått ansvar for å følge opp gjennomføring av IT-prosjekt i sykehuset.

-  Vårt prosjekt med diaspora handler om å gjennomføre et intranett, installere OpenClinic som er sykehus- programvare og installere et arkivprogram. Gustave Karara fra diaspora hjelper oss mye i dette prosjektet fra starte. Vi fortalte ham hva vi savner på sykehyset og han har utarbeidet prosjektet og vist oss hvordan vi kan gjennomføre det. Vi er takknemlige for den hjelpen vi får fra diaspora. I juni kommer en annen diaspora-medlem som bor i London. Han er dataekspert og skal hjelpe videre i dette prosjektet, forteller Iyamuremye

Migration pour le developpement en Afrique ( MIDA) er et tiltak for migrasjon for utviklingen i Afrika. MIDA startet i 2001 ved hjelp av belgisk finansiering for å løse fenomenet “ hjerneflukt”, i de tre afrikanske landene : Burundi, Rwanda og den demokratiske republikken Kongo  ved å skape og knytte varige bånd mellom diaspora og deres opprinnelsesland.

 

 

Rwanda

  • Statsform: Republikk

  • Styreform: Demokrati (presidentmodellen)

  • Etniske folkegrupper: Hutu, tutsi og twa

  • Uvhengighet fra Belgia: 1.juli 1962

  • Befolkning: 11 millioner  ( 2010)

  • President: Paul Kagame

  • Statminister: Pierre Damien Habumuremyi

  • Diaspora: er en betegnelse på utvandring eller spredning av  et folk fra deres opprinnelige sted eller fra deres forfedres land.

  • Den rwandiske diaspora: er alle Rwandere generelt inkludert utlendinger som holder rwandisk statsborgerskap, og som forlot sitt land frivillig eller ble tvunget til å leve i andre land i verden, og som har vilje til å bidra til utvikling av Rwanda.

Kilde: Wikipedia, www.rwandandiaspora.gov.rw, Rwanda Development Board ( Rwanda tourist Map)

Emneord: