Legene kalte ham et mirakel

Et fall på ski var nær ved å koste ham livet. Pål Magnus Tømmervold (35) husker at han lurte på om han noensinne kunne bli pappa.
Fredag, 22 september, 2017 - 12:38

20. mars 2013: Som et teppe var mørket lagt seg over Sørkedalen i Oslo, men ruvende stolper kastet lys over en stripe i åssiden. Flomlyset som traff bakken, fikk snøen til å se gul ut. 

På toppen av den opplyste stripen sto en gjeng med 12-åringer og lyttet. Én stemme brøt den summende lyden av wire som dro T-krokene oppover fra bunnen av bakken. Stemmen tilhørte treneren for alpintgruppen til Kjelsås. Pål Magnus Tømmervold ga instrukser. 

Det var sesongens siste trening. Og ikke nok med det: Det var sesongens aller siste tur ned Wyllerløypa. Etterpå skulle Tømmervold hjem til leiligheten på Slemdal. Spise. Legge seg. Stå opp til en ny dag som journalist. Fast stilling i en knalltøff bransje.

Først skulle han bare kjøre ned traseen han hadde kjørt så mange ganger før.

Skikjøringen ga frihetsfølelse

Han skulle føle snøen under skiene, slik han har følt den så lenge han kan huske, ja, helt siden han som seksåring ble tatt med til alpintanlegget på Hovden, rett ved barndomshjemmet i Oppdal i Sør-Trøndelag.

Den første turen som ble etterfulgt av mange flere. Uttallige. Å gli nedover bakkene, å kjenne vinden rive i ansiktet, det hadde helt siden da gitt ham en helt spesiell følelse. Tilhørighet, kanskje. Frihet, definitivt. 

På Oppdal videregående skole gikk han i klasse med Aksel Lund Svindal. Der Svindal ble verdens beste alpinist, tok Tømmervold en annen vei. Statsvitenskap i Trondheim og USA. Journalistikk i Oslo. Men selv om han aldri skulle kjempe om OL-medaljer, kunne ingen ta fra ham skigleden. 

Time etter time i alpinanlegget på Hovden ble erstattet med time etter time i Wyllerløypa. Det føltes givende å bruke kveldene på å hjelpe unge alpinister. 

Kom aldri hjem

Da han satte utfor Wyllerløypa for siste gang den sesongen, hadde Tømmervold bestemt seg for at han ville fortsette som skitrener.

Historien om Pål Magnus Tømmervold kunne endt slik, mens han gjorde det som ga ham så mye glede. Han kom aldri hjem den kvelden, kom aldri på jobb morgenen etter. I stedet ble sesongens siste skitur begynnelsen på hans livs kamp.

De neste dagene visste ingen om han kom til å overleve. 

  • Se videoen om den dramatiske historien øverst i saken!
Emneord: 
Tags: