Livsfarlig å være journalist
I 2018 ble 17 journalister drept i Afghanistan.
Drepte og fengslede journalister
2001- 2017: 50 drepte
2018:
17 drepte
0 fengslede
2019:
5 drepte
0 fengslede
Fire norske journalister er drept i Afghanistan siden 1982: Ståle Gundhus (1982), Astrid Morken og Viggo Gilberg (1988) og Carsten Thomassen (2008).
Kilde: Reportere uten grenser, The Guardian, Afghanistan Journalists Safety Committee, VG (her og her)
For Afghanistans journalister var 2018 det dødeligste året siden Taliban-regimets fall i 2001. Til sammen 17 pressefolk ble drept, ni av disse i et og samme bombeangrep, ifølge Reportere uten grenser.
Drapene begås som oftest av selvmordsbombere, der Taliban og IS har tatt på seg skylden for noen av angrepene.
Hittil i år er fem afghanske journalister drept. Den siste drepte er den profilerte journalisten Mina Mangal. Hun ble skutt på åpen gate. De andre er journalistene Khairkhah Sultan Mahmoud, Rahmani Rahimullah, Arya Shafiq og medieprofil Noori Javid.
Trusler og korrupsjon
Pressefriheten er truet i det krigsherjede landet. Korrupte politiske tjenestemenn utgjør en permanent trussel mot journalister, media og pressefrihet i Afghanistan, ifølge Reportere uten Grenser.
Tall fra Freedom House indikerer likevel at pressefriheten har gått fra ikke-fri til delvis fri på grunn av en fersk lovendring som skal beskytte journalister.
Mishandlet av presidentens sikkerhetstjeneste
I januar og oktober 2016 vedtok nemlig den afghanske regjeringen at pressefriheten skal få bedre beskyttelse, samtidig som de instruerte myndighetene til å gjøre det lettere for journalister å få tilgang til informasjon.
Likevel finnes det flere eksempler på at vedtakene ikke fungerer i praksis. Nai er en ikke-statlig organisasjon som overvåker mediesituasjonen i Afghanistan, og som arbeider lokalt for å styrke selvstendige mediehus og fremme ytringsfriheten. I en rapport de har utformet kommer det frem at sjefredaktør for 1TV, Abdullah Khanjani, er blitt fysisk mishandlet og midlertidig arrestert av presidentens sikkerhetstjeneste.
Hendelsen fant sted mandag 22. april i år, da Khanjani skulle delta på et offisielt arrangement på statens mediasenter.
Sender journalister ut av landet
Den siste tidens drap og mishandlinger har ført til at Afghanistan har falt tre plasser på Reportere uten grensers pressefrihetsindex siden i fjor. Nå er Afghanistan nummer 121 av 180 land.
Afghanistan Journalists Safety Committee (AJSC) er en institusjon som jobber for journalisters sikkerhet i Afghanistan. Organisasjonen kjemper for journalisters fysiske og psykiske helse, samt kvinnelige journalisters rettigheter. I noen tilfeller ser de seg nødt til å evakuere journalister ut av landet.
"Vi bidrar med finansiell støtte til journalister som er skadet som følge av jobben sin, både de som er i landet og de som oppholder seg utenlands. Vi gir også økonomisk støtte til familiene til de drepte journalistene," skriver Edrees Noorzai, som arbeider for AJSC, i en e-post til Journalen.
Satte fyr på radiostasjon
I AJSCs årlige rapport fra 2018 kommer det også frem flere eksempler på hvordan pressefriheten knebles til tross for de nevnte lovendringene.
Den 20. januar 2018 satte en gruppe ukjente mennesker fyr på radiostudioet til kanalen Sada-e-Adalat. Programlederen ringte politiet for å varsle om hendelsen, men politiet arresterte programlederen selv. De beskyldte ham for å være ansvarlig for hendelsen. AJSC grep umiddelbart inn og overførte programlederen til Kabul, slik at de kunne beskytte ham frem til regjeringsadvokaten tok over, ifølge AJSCs rapport.
AJSC har i tillegg opprettet et arbeidstilsyn kalt Media Law Reform Taskforce, der frivillige juridiske eksperter og journalister jobber for å bedre landets medielovgivning.
Siden opprettelsen har tilsynet foreslått vesentlige endringer i medielovgivningen i Afghanistan, og de har arbeidet for at lovene skal svare til landets behov. De baserer seg på internasjonale standarder, og har som mål å tjene ytringsfriheten og pressefriheten på best mulig måte.
Journalister flykter
Basert på statistikk fra Nai har bare én av hundre drapssaker der journalister er involvert blitt tatt videre til rettsvesenet de siste 18 årene.
Ifølge Voice Of America News har en afghansk medieobservatør anslått at så mange som 300 journalister flyktet fra landet i 2016 på grunn av dårlig sikkerhet. Fotojournalisten Mortaza Behboudi sier til TV-kanalen 24 FRANCE at han ble tvunget til å flykte fra Afghanistan i 2015, da Taliban og IS-soldater trappet opp angrepene på journalister.
NB! Tallene over antall døde journalister og mediearbeidere varierer, da ulike organisasjoner rapporterer forskjellige tall.