25 kiosker venter på politiet

...men politiet vet ikke om det.
Tirsdag, 23 mars, 2010 - 13:27


Flere Deli de Luca-kiosker i Oslo har opplevd ran så langt i år. I hovedstaden har 25 av kjedens kiosker oppfylt kravene for å bli ranssertifisert, men politiet har ikke kommet og godkjent dem.

Bevisstgjøre innehaverne

På slutten av 90-tallet iverksatte Justisdepartementet et ranssertifiseringsprogram for kiosker og butikker i Norge. Programmet består av en rekke krav butikken må oppfylle, før politiet kan godkjenne sertifiseringen.

 – Flere butikker har gjennomført kravene, men politiet har hatt problemer med å følge opp, forteller Thor Martin Bjerke, sikkerhetskoordinator i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH). Bjerke administrerer sertifiseringen i Oslo.

Sterkt ønske om sertifisering

En endelig godkjenning fra politiet, vil ikke i praksis føre til en sikrere kiosk, men fungerer som en bekreftelse på at den oppfyller en viss sikkerhetsstandard. Det kioskene ønsker, er denne bekreftelsen.

 – Vi skulle gjerne ha sertifisert alle våre butikker. Kravene er mer eller mindre innfridd, forteller Geir Syversen, en av gründerne bak Deli de Luca.

At politiet nå ikke kommer, tross klare butikker, kan allikevel bransjen ta noe av ansvaret for selv, tror Syversen.

 – Slik jeg har forstått det prøvde politiet seg på en sertifiseringsrunde i fjor. Da var visstnok få butikker klare. Politiet hadde en god intensjon den gangen, så kanskje vi i bransjen kan skylde litt på oss selv når vi ikke ser noe til dem nå, sier han.

Deli de Luca har tett kontakt med sikkerhetskoordinator i HSH, Thor Martin Bjerke. I tillegg samarbeider de med tidligere politimann Ola Stavensborg i sikkerhetsselskapet Pegasus.

Thor Martin Bjerke
Man kan se på dem som et fotballag, som nå bare mangler en spiss – politiet – til å sette ballen i mål. Problemet er bare at sistnevnte sløser med sjansene og skyter stang ut.

– Litt pø om pø

Journalen har ringt i rundgang hos politiet, og hverken politidirektoratet, informasjonsavdelingen, de lokale stasjonene i hovedstaden eller ransetterforskere, har hørt om, eller vet hva ranssertifisering er. Majorstuen politistasjon henviste Journalen til Ransavsnittet, mens de på Manglerud kunne fortelle at Ransavsnittet har vært nedlagt i flere år.

Til slutt har det lyktes Journalen å finne en i politiet som vet noe. Kommunikasjonsrådgiver Martine Laeng i oslopolitiet mener det kan stemme at oppfølgingen av ranssertifisering er dårlig.

 – Mitt inntrykk er at ansvaret er pulverisert litt utover de forskjellige stasjonene – man tar det liksom litt pø om pø, sier hun.

Vurderer egen ordning

Laengs teori gjør ikke saken noe bedre for Deli de Luca.

 – Dersom politiet ikke ønsker å følge opp eller ikke har ressurser nok, burde bransjen selv stå sammen om en egen sertifiseringsordning, sier Syversen i Deli de Luca.

Ola Stavensborg, som jobber tett med kjeden, bekrefter at en slik plan er i tankene deres.

– Jeg tror muligens politiet vil våkne litt nå som vi ser en klar økning i antall ran, men de vil dovne til igjen etter hvert. Saker til under en halv million kroner prioriteres ikke. Det finnes mer sexy ting å drive med i politiet, mener Stavensborg.

Han har lang erfaring fra både politiet og sikkerhetsbransjen. Sammen med et eget ransutvalg med representanter fra blant andre Deli de Luca, vil han nå ta  ranssertifiseringens seks hovedpunkter et stykke lenger.

 – Sertifiseringen er teoretisk bra, men praktisk dårlig. Lukkede pengesystemer, fjernlås og god belysning både inne og ute, er tiltak vi nå ser på for å bedre sikkerheten til norske kiosker, forteller han.

 – Jeg er generelt sett bekymret, fordi statistikken viser at det ikke er noen homogen gruppe som utfører ran. Gjennomsnittlig utbytte av ran i fjor var 2.500 kroner. At folk er villig til å begå kriminelle handlinger for slike summer, gjør det ekstra vanskelig, sier Stavensborg.

LES OGSÅ: Forsvarer seg heller med balltre

Hvorfor sertifisere?

I forlengelsen av dette kan man jo spørre seg hvorvidt gode sikkerhetstiltak vil hjelpe dersom folk fortsetter å rane uansett. Seniorrådgiver i Nærligslivets sikkerhetsråd, Arne Røed Simonsen, forklarer viktigheten av en ranssertifisering:

 – Man kan aldri sikre seg 100 prosent mot ran, men man kan gjennomføre tiltak som begrenser skadene. En ranssertifisering er ment å beskytte ansatte, samt begrense skader og tap ved et eventuelt ran. Dette gjøres blant annet gjennom kursing og opplæring, forteller Simonsen.

Det er altså ønske om å få bekreftet at egen sikkerhet er god nok hos flere norske kiosker og butikker.

 

 

Emneord: