Åpnet julegate to uker tidligere enn i fjor

Julegata i Bogstadveien og Hegdehaugsveien åpnet i år 6. november. Åpningen har hatt varierende tilbakemeldinger.
Mandag, 17 november, 2014 - 15:49


Torsdag 6. november åpnet julegata i Bogstadveien og Hegdehaugsveien i Oslo. 40 lysekroner lyser opp shoppinggata, og minner om at julen nærmer seg med stormskritt.

Andreas Melander, daglig leder i Majorstuen & Bogstadveien Næringsforening, håper julegata vil bidra til å trekke folk til gatene.

– I år ble julegata åpnet mye tidligere enn i fjor, omtrent to uker, forteller han.

Ifølge Melander åpnet julegata tidligere fordi den ble slått sammen med den forsinkede offisielle åpningen av Bogstadveien etter 3 år med gravearbeid og opprustning.

Positive til julegateåpningen

Søskenparet Nina og Pål Reinung eier og driver butikken Hegdehaugens Jernvarehandel i Bogstadveien. De har merket en betydelig omsetningsendring etter julegateåpningen, og omtaler åpningen av julegata som utelukkende positiv.

– Den første helgen var det vesentlig flere kunder enn vi hadde forventet. Julegateåpningen hadde en umiddelbar effekt, og vi har merket en økning hver lørdag etter det, forteller Pål Reinung.

Søskenparet synes ikke julegata åpnet alt for tidlig, og sier vinterbelysningen i gata lyser opp en ellers mørk og kjedelig november.

– Det er helt utrolig, folk stopper og tar bilder av lysekronene i gata. Det har vært fantastisk respons, både i år og i fjor. Det er veldig fint med så mye lys.

Nei til tidlig julBOGSTADVEIEN: Katinka synes tidlig julegateåpning ødelegger for julestemningen. Foto: Stylethatshit.blogg.no/Katinka Sletten– Alt for tidlig

Blogger og journalist Katinka Sletten er ikke like positiv til julegateåpning i starten av november.

– Jeg synes det er alt for tidlig. Vi begynner med jula så tidlig, at når desember kommer er det ikke noe å vente på lenger. Da er man allerede dritt lei, sier Sletten.

Hun mener å huske at julegatene åpnet 1. desember da hun var liten, og vil tilbake til denne tradisjonen.

– I november er jeg fortsatt i høstmodus og akkurat ferdig med halloween, så starten av november mener jeg er alt for tidlig. Jeg synes julegata kunne åpnet 1. desember når adventstiden begynner. 24 dager til å være i julestemning holder, sier Sletten.

 Venter til desember

Christopher Marchand er assisterende butikksjef hos Carlings Bogstadveien. De har ikke pyntet butikken til jul ennå.

– Jeg synes det er litt tidlig. Vi venter til desember med julepynten. Jul er jul, sier Marchand.

Hegdehaugens JernvarehandelNina Reinung pakker inn julegaver for kunder i butikken. Foto: Ingunn MørkVarierende tilbakemeldinger

Nina Reinung forteller at noen kunder har reagert og ment julehandelen og julegata har åpnet for tidlig. Samtidig sier hun det også er mange kunder som bevisst starter tidlig, både for å slippe stress i desember, og for å få hjelp til å pakke inn julegavene. Hun tror ikke julegata vil ødelegge for julestemningen til folk.

– Nei, det tror jeg ikke. Det er nydelig med opplysning i en mørk tid, sier Reinung.

Katinka Sletten er enig i at vinterbelysningen og julegata er koselig og fin å se på, men synes den kom alt for tidlig.

BogstadveienHelen Sørlie (23) mener julegata skaper god stemning i høstmørket. Foto: Ingunn MørkLar lysene henge

Helene Sørlie venter på trikken under de store lysekronene i Bogstadveien. Hun synes julegateåpningen kom litt tidlig.

– Men det skaper god stemning i en mørk og trist november, sier hun.

Andreas Melander forteller at de har planer om å la vinterbelysningen henge ut januar, da den lyser opp gatene i den mørke årstiden.

 

Emneord: