Kan bli varmeste november på 150 år

Årets november-måned kan bli den varmeste siden målingene startet opp i Norge på 1860-tallet, om siste halvdel av måneden blir lik den første.
Tirsdag, 18 november, 2014 - 12:20


I oktober skrev Journalen om at Oslo går mot en av de varmeste oktober-månedene noen sinne.  Klimaforsker Hans Olav Hygen uttalte da at han synes det er alarmerende.

Ifølge storm.no var årets oktober den varmeste på over ti år og i Sør-Norge lå temperaturen på to til tre grader over normalen.

 

Varmeste november på 150 år?

Drøye to uker før vi beveger oss over i årets siste måned, melder storm.no at det er grunn til å tro at man her i Norge ikke har opplevd en varmere november på 150 år.

Den første halvdelen av måneden har vært rekordmilde, og i Oslo har man hatt et avvik fra middeltemperaturen med 3,8 grader.

– Allerede nå er det så godt som sikkert at 2014 blir det varmeste som er registrert i Sør-Norge, sier Storm-meteorolog Roald Hansen og legger til at de gamle års-rekordene ser ut til å bli slått med 0,5 grader. 

 

Produserte 50 lastebillass med snø i timen

Mens mange synes det er positivt å ikke trenge å trekke fram dunjakke enda, har de høye varmegradene skapt problemer for andre.

For eksempel er det å produsere snø meget vanskelig i varmt vær. Og når natursnøen har latt vente på seg, måtte man bokstavelig talt bringe alle mann til pumpene for å rekke årets sesongstart i skiskyting på Sjusjøen denne helgen.

 Leder for organisasjonskomiteen på Sjusjøen, Mathias Neraasen forklarer at det å produsere snø med varmegrader i lufta kan sees på som fysikk på høyt nivå.

- Vi har brukt vann fra tjernet rett borti her. Vi er heldige med at det er så grunt, for da blir vannet raskere kaldt. I og med at lufta har vært tørr har vi fått produsert nok snø til helgen, forklarer han til Hamar Arbeiderblad.

Nå ligger det tilsammen ti kilometer med snø klare på Natrudstilen. Og Neraasen forklarer de har produsert 600 kubikk snø i timen i to døgn for å rekke sesongåpningen. 600 kubikk tilsvarer det samme som 50 lastebillass med snø.

Emneord: