140 år i Oslos gater

Sporveien fylte 140 år tirsdag. Det ble feiret med å kjøre hestesporvogn gjennom byens gater.
Onsdag, 7 oktober, 2015 - 09:20


Den aller første trikketuren i Olso skjedde den 6. oktober 1875. Den gangen var det hester som trakk vognene. Den historiske turen startet i Homansbyen trikkeholdeplass og gikk til Stortotget; samme rute som den første turen i 1875. Stortorget, eller Stortorvet som det het den gang, var det sentrale knutepunktet i byen.

Det var ingeniøren og pioneren Jens Theodor Vogt som i 1874 stiftet Christiania Sporveisselskab. Ideen til hestesporvogn fikk Vogt etter å ha reist i Amerika og Frankrike. Hest foran kjerre var velkjent, men det var nytt at vognene gikk på skinner. Det gjorde det lettere for hestene å dra kjerrene.

God stemning på Stortorget

Gjenskapingen av den første trikketuren var iscenesatt med skuespill. Skuespillere var tidsriktig antrukket i klær fra 1875 og var passasjerer på den eneste gjenværende hestesporvognen. Både vognene og kostymene var for anledningen lånt ut fra Oslo bymuseum og Sporveismuseet/Lokaltrafikkhistorisk forening.

På Stortorget var det god stemning med musikalsk innslag og skuespill fra scene, og korps. Både barn og voksne hadde tatt turen denne tisrdagsformiddagen, for å delta i jubileumsfeiringen. Blant publikum gikk flere og delte ut boller og sjokolade. Det ble også servert kaffe og vaffler.  

 

 

 

Emneord: