Tøyenparken klar for kunstig snøfest

Sakte men sikkert begynner X Games Oslo å bli klar for å ta imot idrettsutøvere fra hele verden.
Tirsdag, 23 februar, 2016 - 15:13


Det bråker og brumler foran Munch-museet på Tøyen, der X Games Oslo er godt i gang med snøproduksjonen før helgens konkurranse. For å produsere snø til det 57 meter høye Big Air-hoppet på Tøyen, har teamet til X Games Oslo laget klimasoner i telt der flytende nitrogen blir gjort om til snø. 50 mann har stått på hver dag både for å bygge stillaset og for å få på plass snøen. Alt skal være klart før ski- og snowboardkvaliken for menn på fredag.

– I løpet av dagen vil vi ha produsert all snøen vi trenger på Tøyen, smiler Lars-Einar Petterson, presseansvarlig for X Games Oslo.

Han forteller at det kun er brukt profesjonelle til arbeidet med den nesten 1000 tonn tunge Big Air-hoppet, og at sikkerheten har stått i høysetet.

KlimasoneteltHer lages snøen av flytende nitrogen. Foto: Jørgen Trollebø/Solvei SundbøFørste gang i Oslo

24. til 28. februar skal X Games for første gang arrangeres i Oslo, med en blanding av vinter- og sommeridretter. Sirkustomta på Tøyen, Wyllerløypa i Sørkedalen og Skur 13 på Filipstad gjøres i disse dager klare for snowboard, ski og skating. Flere av verdens beste utøvere kommer til Oslo for å konkurrere.

Publikumsresponsen har vært enorm. Helgebillettene er allerede utsolgt, og det samme gjelder dagsbillettene for tre av de seks arrangementene.

– Her på Tøyen har vi vært utsolgt i en uke, og folk prøver å kjøpe billetter på svartebørsen. Det hadde vi nesten ikke forventet, forteller Petterson.

Lært av Øya-festivalen

Øya-festivalen fikk en storm av naboklager etter at de flyttet fra Middelalderparken til Tøyen for to år siden. For å unngå lignende problemer, har X Games Oslo selv vært i kontakt med både Øya og borettslag i nærmiljøet. Tilsynelatende med gode resultater.

– Senest for to dager siden fikk vi en skrytemail fra en av de største kritikerne i nabolaget, fordi vi hadde vært flinke til å informere og overholde lydnivåkravet, sier Petterson.

Big Air Tøyen-skyline. Foto: Jørgen Trollebø/Solvei SundbøHar møtt kritikk

X Games arrangeres av TV 2 og amerikanske ESPN, som eies av The Walt Disney Company. Det forrige byrådet i Oslo ga 42 millioner kroner i støtte til arrangementet, og det er flere som har vært kritiske til at kommunen har gitt penger til et privat, kommersielt foretak. Ifølge Petterson vil derimot overskuddet gå tilbake til kommunen for videre finansiering av neste års arrangering av X Games Oslo.

– Det er ingen som kan tjene penger på dette, bortsett fra kommunen, mener Petterson.

Arrangementet møtte enda mer kritikk tidligere denne uken, da det ble klart at de ikke vil drive såkalt ”in-competition”-doptesting av utøverne. Som følge av dette, valgte Norges Skiforbund og trekke seg fra samarbeidsavtalen med TV 2, blant annet fordi de mener antidopingarbeid er en helt vesentlig del av den norske idrettsånden.

Venstrepolitiker Hallstein Bjercke mener imidlertid at dette er Skiforbundets siste forsøk på å stoppe et arrangement de hele tiden har vært imot.

TV 2 kom mandag med en offentlig uttalelse om temaet.

Tags: