Massiv nettkampanje mot voldtekt

En ny undersøkelse viser at 65.1 prosent av den brasilianske befolkning mener at lettkledde kvinner fortjener å bli overfalt. Dette har skapt store protester blant kvinnene i Brasil.
Mandag, 31 mars, 2014 - 14:55


Journalisten Nana Queiroz har startet en kampanje på det sosiale nettstedet Tumblr, der over 20. 000 brasilianske kvinner hittil har lagt ut lettkledde bilder av seg selv med teksten “Jeg fortjener ikke å bli voldtatt”. Kampanjen er opprettet som svar på meningsmålingen utført av det statlige IPEA-instituttet i Brasil, som viser at 65.1 prosent av de spurte mener at kvinner som på en utfordrende måte viser fram kroppen sin, har seg selv å takke dersom de blir voldtatt.

Queiroz mener at det er mye dobbeltmoral ute og går blant den brasilianske befolkningen:

– Det mest overraskende av alt, er at det er lov å gå rundt naken under karnevalet, men ikke i virkelighetens verden, sier hun.

Queiroz er 28 år gammel, og har de siste dagene oppfordret brasilianske kvinner til å legge ut bilder av seg selv - med klær eller uten - så lenge de illustrerer at kvinner har kontroll over sine egne kropper. Queiroz har selv mottatt mange trusler om voldtekt etter at hun startet kampanjen.

Sjokkerende meningsmåling

Videre viser undersøkelsen at 58,5 prosent mener at “det ville ha vært færre voldtekter dersom kvinner hadde oppført seg”. Særlig oppsiktsvekkende er det at over 66 prosent av de som deltok i meningsmålingen, selv var kvinner.

Meningsmålingen ble kjent på samme tid som IPEA avslørte at 50.7 prosent av voldektsofre i Brasil var under 13 år da de ble utsatt for overgrepet. Instituttet estimerer også at bare 10 prosent av voldtektssaker blir anmeldt til politiet.

Flere menn har deltatt i bildekampanjen og uttalt at de skammer seg over å være menn i et land hvor slike holdninger eksisterer:

– Ingen kvinne fortjener å bli voldtatt. Jeg skammer meg over å måtte si noe som burde være så åpenbart, twittret en brasiliansk mann.

Katolsk paradoks

Meningsmålingen avdekker et velkjent paradoks i Brasil, der mange er besatt av kropp, utseende og sensualitet, samtidig som samfunnet er preget av konservative, katolske normer. Spesielt under karnevals-tiden er det ekstra mye liv og moro, men her i mer “aksepterte” former.

President Dilma Rousseff er en av mange som har reagert på meningsmålingen:

– Det brasilianske samfunnet har fortsatt et langt stykke igjen å gå. Dette viser også at myndighetene og samfunnet må samarbeide i kampen mot vold som rammer kvinner, både i og utenfor hjemmet, sier hun.

Rousseff undertegnet i fjor en ny lov som skal beskytte landets kvinner mot seksuell vold. Loven ble kritisert av den katolske kirke, som mente at den var et første steg på veien mot å legalisere abort.

 

(NTB)

Emneord: