Storbritannia åpner for homofile ekteskap

Lørdag var en historisk dag, da det ble åpnet for homofile ekteskap i England og Wales.
Mandag, 31 mars, 2014 - 14:23


Allerede i juli i fjor vedtok den britiske regjeringen å åpne for likekjønnede ekteskap, men det var først denne måneden homofile par kunne registrere seg. For to dager siden, lørdag 29.mars, ble den første seremonien holdt. De første parene ble viet ved midnatt natt til lørdag. Blant dem var Peter McGraith og David Cabreza, som har adoptert to barn og vært sammen i 17 år.

– Alle bør ha like muligheter til å gifte seg, sier Peter McCraith til The Telegraph.

Statsminister David Cameron mener det er på høy tid at homofile ekteskap blir tillatt. Dette viser at vi mennesker er likeverdige uavhengig av vår legning, mener Cameron.

Fra 2005 har britiske homofile kunne inngå sivile partnerskap, med de samme juridiske rettigheter som ved ekteskap. Men det er altså først nå de kan inngå ordinære ekteskap.

På lørdag morgen twittret Cameron: «Gratulerer til de homofile parene som allerede er gift, og jeg ønsker alt det beste for de kommende ekteparene».

Blant de som nå skal gifte seg er artisten Elton John med partneren David Furnish.

– Jeg er veldig stolt over Storbritannia og lovendringene de siste årene, sier Elton John til BBC.

Retten til likekjønnet ekteskap ble i Norge diskutert allerede på begynnelsen av 1980-tallet, men det ble prioritert å først kjempe for en egen partnerskapslov. Likekjønnet ekteskap har vært tillatt i Norge siden 2009. 

Emneord: