Farlig å varsle om kritikkverdige forhold

Demokratiske land bruker store ressurser på å hemmeligholde handlingene sine. Ikke fra fiender, men fra egen befolkning.
Tirsdag, 18 november, 2014 - 15:11


I går arrangerte Oslo Dokumentarfilm filmkveld og debatt om hvordan vi kan beskytte varslere. Klokken seks ble filmen ’”The most dangerous man in America. Daniel Ellsberg and the Pentagon” vist.

Etter filmen var Daniel Ellsberg i Skype-samtale med publikum og flere personer med bakgrunn i FBI, militæret, NSA, journalistikk og direkte varsling stilte til debatt.

Fløyteblåsere

En varsler eller fløyteblåser er en person som avdekker og varsler om kritikkverdige forhold eller ulovligheter i selskaper, organisasjoner eller offentlige institusjoner der vedkommende har vært eller er ansatt eller involvert.

I mange tilfeller har de ansvarlige i bedriften eller organisasjonen forsøkt å dysse ned eller skjule opplysningene om slike forhold eller forsøkt å straffe varsleren.

Daniel Ellsberg er en av historiens mest kjente varslere. Han lekket hemmelige dokumenter om Vietnamkrigen til senatorer og pressen som avslørte mange av USAs krigshandlinger som tidligere var hemmeligholdt fra folket.

Filmen er en dokumentar som tar for seg livet hans og hvordan han ble en varsler. Den viser også hvordan rettssystemet fungerer, hvordan staten reagerte og hvordan pressen vant, og fikk fortsette å publisere hemmeligstemplete dokumenter.

Handlingene til Ellsberg fikk ikke stoppet Vietnamkrigen, men viste at rettssystemet i U.S.A. kan fungere til fordel for folket og fikk president Nixon til å gå av før hans tid i det hvite hus offisielt var over.

Ikke varslere i ideelt demokrati

 – I et ideelt demokrati ville vi ikke hatt varslere. For at et demokrati skal fungere godt trenger vi informerte borgere og derfor trenger vi varslere. Dessverre blir det stadig vanskeligere å informere, sier Ellsberg.

I USA har det gjennom historien blitt fengslet ti varslere gjennom ’Espionage Act’, syv av disse under president Obama.

Når en bestemmer seg for å lekke informasjon har det nesten utelukkende store konsekvenser for personens liv.

– En varsler må ofte skjule seg, leve i eksil, betale bøter, blir latterliggjort og fengsles. sier debattdeltaker Matthew Hoh.

I debatten deltok blant annet Coleen Rowley som er tidligere FBI-agent. Hun sluttet kort tid etter angrepet på World Trade Center i New York i 2001, etter 22 år som agent.

Grunnen hennes er fordi USA, i langt større grad enn før, aktivt begynte med tortur, overvåkning og andre udemokratiske handlinger de forsøkte holde hemmelig. Siden har hun vært aktiv i å opplyse om handlinger som dette.

NSA-overvåkning

John Kirk Wiebe, som tidligere var ansatt i NSA (National Security Agency), uttalte seg i går om den massive overvåkingen NSA jobber med. Svenske Arne Ruth, tidligere sjefsredaktør i Expressen og Dagens Nyheter og leder for Svenske PEN snakket om hvordan journalister jobber med sensitiv informasjon og kilder.

For å beskytte varslere har Norman Solomon, som også deltok i debatten, startet et nettverk som ivaretar deres rettigheter og hjelper med å spre informasjon.

Utenom dette var jurist Gro Hillestad Thune, Matthew Hoh, tidligere soldat som tjenestegjorde i Irak og Afghanistan og Rune Ottosen, professor i journalistikk til stede.

– Hvorfor ingen debatt om Norges bombing i Libya?

Etter debatten var det åpent for publikum å stille spørsmål. Her spurte blant annet en journalist om hvorfor det ikke var noe debatt om norsk deltakelse i Libya (hvor vi bombet mest av alle NATO-land), hvorfor det ikke stilles kritikk til at Norge har deltatt i fem kriger siden andre verdenskrig og at det nesten ikke eksisterer varsling fra militæret.

En lege uttalte seg om kolleger som har meldt om feilgrep i norsk helsetjeneste og deretter blitt utsatt for trakassering.

Han lurte på hva man kan gjøre for å unngå dette, hvilket det dessverre ikke finnes  klare svar på, utenom at man bør informere seg grundig om sine rettigheter og muligheter før man bestemmer seg for å snakke ut om kritikkverdige forhold.

– Tortur fungerer ikke

Videre nevnte Solomon og Rowley at de alliertes krigshandlinger alltid fremmer terrorisme. For eksempel viser militarrapporter at Al Quaeda og Taliban har blitt sterkere etter operasjonene i Afghanistan og Irak.

Det samme så man i Vietnam og alt er godt dokumentert  gjennom historien, men disse opplysningene vises sjelden.

– Vi ble torturert selv, som bevis at det ikke fungerer, likevel blir det brukt videre. Sier Hoh.

FBI, CIA og militæret har en rapport på 6000 sider og bekrefter at tortur ikke fungerer. Likevel stoppes ikke handlingene. Det ble diskutert utallige flere eksempler og det gir grunnlag for ettertanke.

Det anbefales på det sterkeste å sjekke ut Al Jazeeras Listening Post sin episode om varsling og hvordan man kan beskytte seg som journalist og sine kilder.

Emneord: