Libya tre år etter revolusjonen

I 2011 falt Muammar Gaddafi for NATO-støttede opprørere. Dette skulle frigjøre befolkningen og gi en demokratisk stat - det har ikke skjedd.
Mandag, 17 november, 2014 - 14:39


I juni i år ble det holdt valg og regjeringen ble internasjonalt anerkjent. Militser tok over hovedstaden Tripoli etter at deres allierte tapte parlamentsvalget og gjenopplivet et tidligere parlament som styrte landet før valget. Høyesterett erklærte den valgte regjeringen grunnlovsstridig. Denne flyktet deretter til byen Tubrok, nær Egypt. Dermed har landet to stridende regjeringer, Tripoli- og Tubrok-regjeringen.

Utenom disse finnes det en sterk gruppering til, som i hovedsak holder til i Benghazi. Denne er styrt av tidligere Muammar al-Gaddafi-general Khalifa Haftar, som ikke anerkjenner verken Tripoli- eller Tubrok-regjeringen. I grove trekk er landet delt i tre, selv om det er langt flere grupper med egne, ofte religiøse agendaer. For eksempel er ’Ansar Al Sharia’ en islamistisk gruppe på fremmarsj i Benghazi, selv om Khalifa Haftar og hans tilhengere er langt mer sekulære.

Alle partene strider om makten og særlig oljeformuen, men de definerer seg på religion og tribale bakgrunner, hvilket gjør situasjonen spesielt farlig. Det er mye spekulasjon om ISIL og Al Qaeda støtter noen av grupperingene. Videre støttes Tubrok-regjeringen, som er sekulær, av Egypt og de Forente Arabiske Emirater, mens Tripoli-regjeringen støttes av Qatar og Tyrkia.

Gaddafi var staten og forvaltet pengesekken. Da han forsvant dukket det opp et tomrom. Libya er et veldig rikt land og krangelen dreier seg om statsbudsjettet. Dette er lederne klar over og den eneste måten å få fred på er om de prater med hverandre, uansett om de er religiøse eller tribale fiender.

Anbefalt lesning:

Al Jazeera ’Is Libya heading for chaos?’

http://www.aljazeera.com/programmes/insidestory/2014/11/cloneof2014117181953691385-2014117231840830110.html

Reporter for Vice Medyan Dairieh med ’17. Februar patallionen’:
http://www.vice.com/en_se/video/life-after-qaddafi-libya-a-broken-state-945

Obama snakker til NY Times om feilene ved inngrepene i Libya:

http://www.huffingtonpost.com/2014/08/09/obama-libya-mistake_n_5664552.html

 

Emneord: