Venstreradikale spanjoler vekker oppsikt

Det nyoppstartede partiet Podemos er blitt Spanias største parti. Nesten en tredjedel av befolkningen støtter partiets kamp mot kuttpolitikk og korrupsjon.
Mandag, 17 november, 2014 - 15:10


Under ett år etter oppstarten er det venstreradikale partiet Podemos Spanias største parti, opplyser Klassekampen. Ifølge en meningsmåling utført av den spanske avisen El Pais, får partiet 27,7 prosent oppslutning. Sosialdemokratiske PSOE er nå nest størst på meningsmålingene med 25 prosent, mens regjeringspartiet til statsminister Mariano Rajoy, Partido Popular (PP) har falt til 20 prosent.

Podemos har sitt utspring i den spanske protestbevegelsen Indignados, og ble opprettet så sent som i januar i år. Allerede i mai sjokkerte partiet i EU-valget, da partiet fikk 8 prosent og fem representanter i EU-parlamentet.

Nå sier partiets frontfigur Pablo Iglesias at de må sikte mot enda mer ambisiøse mål i neste års nasjonale valg.

– Vi satser på absolutt flertall. Det handler ikke om arroganse, men om nødvendighet, sier Iglesias, som i dag er professor i statsvitenskap i Madrid.

Podemos, som har kampen mot korrupsjon og offentlig kutt som sine fanesaker, anklager både PSOE og PP for å styre for landets eliter. Korrupsjonsavsløringene, særlig hos den sittende PP-regjeringen, det siste året har gjort at befolkningen har mistet tillitten til de tradisjonelle partiene.

Emneord: