Bitcoin teknologi kan revolusjonere finansverden

Ni av verdens største banker ser på muligheten for å bruke teknologien bak den digitale valutaen Bitcoin i fremtidens transaksjoner.
Onsdag, 7 oktober, 2015 - 15:52


BBC skriver at storbanker som Goldman Sachs og JP Morgan, nå ser på mulighetene for å adoptere systemet Bitcoin bruker, for dermed å kunne kutte transaksjonskostnadene drastisk.

Teknologien kalles for Blockchain, og er enkelt beskrevet en avansert form for database som lagrer myntenes historie.

Når du bruker Bitcoin er valutaen knyttet til et brukernavn eller pseudonym. Det vil si at alle myntene kan spores tilbake til brukeren. Det er samme prinsipp som med et bokføringssystem. Det er Blockchain teknologien og den åpne kildekoden som sørger for dette. Teknologien gjør det mulig å gå tilbake i tid og vite hvor myntene har vært før, hva de har vært brukt til tidligere, og hvilket pseudonym som har eid myntene.

Blockchain-teknologien benyttes i dag av millioner av Bitcoin brukere verden over til å selge og kjøpe ting på nettet uten myndighetenes innsyn.

Mange fordeler med Blockchain-teknologien

Administrerende direktør i Digital Assets, og Wall Street veteran Blythe Masters, argumenterer for at Blockchain-teknologien er billigere, raskere, og har lavere risiko enn den tradisjonelle måten å overføre verdier på. Den har også mindre feilmargin og lavere kapitalkrav enn dagens teknologi. Blockchain-teknologi har på grunn av den åpne kildekoden i tillegg mindre sårbarhet for cyberangrep. Masters forteller i en Bloomberg video at dette kan brukes til å verifisere alt fra aksjehandel til valgresultater.

Når du bruker Bitcoin er det et globalt nettverk med datamaskiner som verifiserer at du eier verdiene. Systemet godkjenner så handelen, og lagrer ett kjøpsbevis for transaksjonen.

Tradisjonelle transaksjoner verifiseres av banker som tar seg betalt for å utføre overføringene. Fordi Blockchain-teknologien registrerer alle transaksjonene som tidligere er gjort, er det ingen måte å late som man har verdier man ikke har eller som allerede er brukt. Noe som ofte er tilfellet innen svindel.

 

Kan brukes for alle mulige typer transaksjoner.

Hvis man for eksempel skal kjøpe en aksje tar verifiseringen i dag dagesvis, og involverer flere fordyrende mellomledd. Banker og kredittkortselskap tar seg i dag godt betalt i form av kommisjon, for å overføre verdiene dine til rett mottaker.

Hvis betalingsdetaljene dine derimot er knyttet opp mot en Bitcoin transaksjon, kan overføringsprosessen skje nærmest med det samme. Det er nettopp disse fordelene finansverden nå har blitt oppmerksomme på med Blockchain systemet. Den potensielle innsparingen ved bruk av Blockchain-teknologi kan være i milliarder av dollar klassen, forteller Masters.

Journalen har møtt en valutaveksler som spekulerer i Bitcoin og opererer innenfor dagens marked. Han ønsker å være anonym, men forteller at han har stor etterspørsel etter sine tjenester. Han tilbyr en anonym måte å veksle til eller fra Bitcoins med norske kroner. Han forteller at mange av kundene hans er utlendinger som arbeider i Norge. De ønsker å unngå Western Union sine gebyrer for valutaoverføring av relativt små beløp.

– Western Union er for store nettverk og summer, da betaler du mindre kommisjon. De tar 15-20 prosent kommisjon på små transaksjoner, for en vanlig arbeider er dette mye. Jeg tar 2,5-3 prosent under eller over markedsprisen på Bitcoins den dagen, avhengig av om det er kjøp eller salg.

 

Myndighetene ser på veksling av Bitcoin som en tjeneste. Denne vekslingstjenesten er i motsetning til handel med andre valutaer belagt med 25 prosent moms. I tillegg kommer 28 prosent skatt på eventuell gevinst.

Nasdaq leder an

New York børsen NASDAQ forventes å være den første store internasjonale børsen som vurderer å begynne og benytte seg av Blockchain-teknologien i fjerde kvartal i år. NASDAQ sjef Bob Greifeld uttalte i juli i år at fordelene med teknologien er enorme, og av fundamental viktighet for bransjen. Fordelene med Blockchain teknologi kan dermed ikke overses, mener han.

Selskaper som NASDAQ og Barcleys arbeider nå med å utvikle og gjøre Blockchain teknologien til den nye standarden for pengeoverføringer, i følge BBC. Det gjenstår enda mye arbeid, men denne teknologien har i fremtiden et stort potensiale til å forandre måten vi overfører verdier på. Noe en del eksperter altså påpeker.

I teorien er bruk av Blockchain-teknologi også noe som i fremtiden kan gjøre det enklere å avdekke korrupsjon, terrorfinansiering og generell uredelighet.

 

Norges Bank ønsket ikke å kommentere om de for tiden også ser på Blockchain teknologien.

 

 

Dette er Bitcoins:

- En virituell internettvaluta, som i motsetning til konvensjonelle valutaer som kroner eller dollar, ikke er utstedt eller regulert av en sentralbank eller tilsynsmyndighet.

- Skaperen er ukjent, men brukte pseudonymet Satoshi Nakamoto da prosjektet ble lansert i 2009.

- Eksisterer ikke som fysiske sedler og mynter, men finnes kun digitalt i databaser.

- Ideen er at transaksjoner kan skje anonymt, og uten at myndighetene kan gripe inn.

- Pengene “utstedes” ved at et dataprogram lager nye Bitcoins. Programmet har en åpen kildekode som alle kan sjekke. De fleste brukerene benytter seg allikevel av eksisterende mynter som allerede er i omløp.

- Ved å stille datakraft tilgjengelig for nettverket kan brukerne utføre “mining” eller gruvedrift for å generere nye mynter.   

 

Emneord: