Innvandrerskeptisk parti topper i Polen

Partiet Lov og rettferdighet fikk størst oppsluttning ved valgdagsmålingen på søndag
Mandag, 26 oktober, 2015 - 16:12


Ifølge Dagbladet erklærte partilederen for Lov og rettferdighet (PiS), Jaroslaw Kacsynski, seier etter gårsdagens valgdagsmåling med 39,1 prosent av valgstemmene. Det nasjonalkonservative partiet har dermed stor nok oppslutning til å kunne danne regjering alene. Samtidig fikk regjeringspartiet Borgerplatformen 23,4 prosent av stemmene og innrømmet valgnederlag.

 - Ingenting er avgjort, men det er første gang siden 1989 at et polsk parti får stor nok oppsluting til å danne regjering på egenhånd, sier forskningsprofessor ved NUPI  Jakub M. Godzimirski.

Ønsker redusert flykningkvote

PiS har vært i opposisjon i åtte år, men nå har partiet igjen fått makt. Godzimirski mener at det har vært et beleielig tidspunkt for valgkampen deres, siden partiet har frontet redusering av flykningkvoten og stiller seg skeptisk til EU-samarbeid.

- Det at flykningproblematikken har vært på dagsordenen under valgkampen har vært viktig for partiet. De har dermed kunnet spille på fremmedfrykt og har sannsynlig vis sanket en del stemmer på grunn av det, sier han.

Ingen store endringer

Likevel tror han ikke at det blir noen dramtiske endringer i landet til tross for partiets valgløfter.

- Partiene kommer med mange løfter undervalgkampen, men ting vil endre seg når de inntar sin nye rolle.  Det som vil bli viktig for partiet i deres nårværende possisjon er å fokusere på de store rammene. De vil prøve å finne en middelvei mellom sine valgløfter og det polske folket, sier Godzimirski.

 

 

Emneord: