Jordskredet i Guatemala: – Også et politisk problem

161 mennesker er bekreftet omkommet etter fredagens jordskred.
Onsdag, 7 oktober, 2015 - 09:10


Om lag 300 personer er fortsatt savnet etter skredet i landsbyen Santa Catarina Pinula, like utenfor hovedstaden Guatemala By. Nå blir hjelpearbeidet midlertidig stanset grunnet faren for nye ras.

Politisk ansvar

Styrelederen i Latin - Amerikagruppene i Norge, Marianne Gulli mener omfanget av en slik situasjon kunne vært mindre om flere mennesker hadde tilgang til eiendom i mindre utsatte steder.

– Myndighetene vil gjerne forklare hele situasjonen med en naturkatastrofe, men det er kun en del av problemet, sier hun.

Påvirker naturen

Styrelederen mener det er flere grunner til at raset rammet befolkningen slik det gjorde.

– En av grunnene til at veldig mange familier bor i disse områdene er manglende tilgang og garanti på et trygt sted å bo. Store landområder er fordelt på få mennesker, og de som har penger har også makt til å få det til vil ha, sier Gulli.Marianne Gulli Styreleder i Latin-Amerikagruppen i Norge, Marianne Gulli. Foto: Privat

Hun forklarer at rett til land og eiendom har lenge vært en pågående konflikt i landet.

– Dette gjør også at de som blir rammet av slike katastrofer er de som er marginalisert i utgangspunktet, både økonomisk og politisk. Mange mennesker blir tvangsflyttet fra de trygge områdene de i utgangspunktet bosatte seg i, for å gi plass til ulike byggeprosjekter, forklarer hun.

Hun legger til at risikioen for slike katastrofer øker når disse naturområdene blir utsatt for uregulerte utbyggelser.

Vanskelige forhold

Nyhetsbyrået Reuters beskriver hjelpearbeidet som vanskelig i området fordi ravineområdet fortsatt er utrygt, og husene ble begravd i flere meter dyp jord. Ravineområder består av mindre daler med bratte sider, hovedsakelig dannet av rennende vann eller elver i leirområder. Hjelpemannskapet har også uttalt ovenfor Reuters at sjansen for å finne overlevende under de enorme massene er svært små.

Fredagens ras ble forårsaket av store mengder nedbør i området.

– Guatemala har vært utsatt for naturkatastrofer flere ganger tidligere. Landet er preget av en porøs berggrunn og mye løs jordmasse, noe som gjør det ekstra utsatt, forklarer Gulli.

Håndterer situasjonen

– Guatemala gikk tidlig ut og informerte om at de var i stand til å håndtere søk- og redningsarbeidet selv. Dette primært gjennom de ulike nasjonale redningsmyndighetene, Røde Kors og det frivillige brannkorpset, informerer Per Anders Nilsen ved den norske ambassaden i Guatemala.

Utover dette var det ikke meldt om noen bruk av internasjonal bistand, forklarer han.

Ambassaden har heller ikke vært i kontakt med, eller registrert  noen nordmenn i det utsatte området.

Emneord: