Kraftig jordskjelv i Sør-Asia

Et jordskjelv har rammet Afghanistan, India og Pakistan med en styrke på 7,5 på Richters skala.
Mandag, 26 oktober, 2015 - 13:50


Skadeomfanget er ennå ukjent, men minst fire skal ha dødd da en bygning kollapset i Bajaur i Pakistan, og flere hundre skal være skadet. Reuters melder om 12 døde i Pakistan, mens Daily Pakistan setter tallet til over 30.

Dødstallene stiger

Den pakistanske hæren har blitt satt inn til å drive redningsarbeid i alle utsatte områder. Telefonlinjer, internett og elektrisitet skal visstnok ha blitt brutt som følge av skjelvet.

I Afghanistan melder offisielle kilder om fem døde og 55 skadede. Telefonlinjene i landet skal ha blitt brutt, men fungerer nå igjen.

I New Dehli skal flere hundre personer være evakuert, men det er ikke klart om noen er kommet til skade i India. Eksperter advarer om eventuelle etterskjelv.

Målt til kraftig skjelv

Skjelvet skal ha oppstått litt etter klokken ti norsk tid, i nord-østlige Afghanistan, på 213 kilometers dyp. Dette ligger ca. 250 km fra landets hovedstad Kabul, men skjelvet kunne også merkes i New Dehli og Islamabad. Skjelvet skal ha vart i ca. 45 sekunder. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte opprinnelig om en styrke på 7,7 på Richters skala, men dette har blitt justert ned til 7,5.

Jordskjelvet er en følge av at det indiske subkontinentet presses mot den eurasiske kontinentalplaten. Flere av de høyeste fjelltoppene i verden er blitt skapt som følge av denne kollisjonen.

Emneord: