Mer enn 150 døde etter skjelv i Sør-Asia

Mer enn 120 mennesker skal være drept i Pakistain, og minst 34 personer i Afghanistan. Det melder offisielle talspersoner fra de to landene.
Mandag, 26 oktober, 2015 - 16:13


Et jordskjelv rammet mandag morgen Afghanistan, India og Pakistan med en styrke på 7,5 på Richters skala.

Det totalte skadeomfanget er fortsatt ukjent, men minst 800 personer skal være såret. Pakistan ser ut til å ha blitt rammet hardest av jordskjelvet, med mer enn 600 skadede.

Skolebarn drept

12 jenter ble trampet i hjel i Takhar-provinsen i Afghanistan, vest for der skjelvet oppstod. Det skal ha oppstått panikk da barna evakuerte skolebygningen de befant seg i.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS ble det målt tre mindre jordskjelv etter det første skjelvet. Disse oppstod litt lenger vest, og hadde en styrke på mellom 4,4 og 4,8.

Meldt om strømbrudd

Den pakistanske hæren har blitt satt inn til å drive redningsarbeid i alle utsatte områder. Telefonlinjer, internett og elektrisitet skal visstnok ha blitt brutt som følge av skjelvet.

I Afghanistan skal også telefonlinjene ha blitt brutt, men disse fungerer nå igjen.

I New Dehli ble flere hundre personer være evakuert, men det er ikke meldt om noen døde i India.

Målt til kraftig skjelv

Skjelvet skal ha oppstått litt etter klokken ti norsk tid, i nord-østlige Afghanistan, på 213 kilometers dyp. Dette ligger ca. 250 km fra landets hovedstad Kabul, men skjelvet kunne også merkes i New Dehli og Islamabad. Skjelvet skal ha vart i ca. 45 sekunder. USGS meldte opprinnelig om en styrke på 7,7 på Richters skala, men dette har blitt justert ned til 7,5.

Jordskjelvet er en følge av at det indiske subkontinentet presses mot, og under, den eurasiske kontinentalplaten. Flere av de høyeste fjelltoppene i verden er blitt skapt som følge av denne kollisjonen.

Emneord: