Miljø på vent

I 2005 ble det lagt konkrete planer om å øke kildesorteringen ved Høgskolen i Oslo. Først nå begynner arbeidet.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 15:01


For fem år siden bestemte ledelsen ved Høgskolen i Oslo (HiO) at skolen skulle innføre miljøledelse - et system pålagt av staten, som forpliktet HiO til å endre skolen i miljøvennlig retning. I 2006 kom rapporten om hvilke prosjekter som skulle gjennomføres og hvilke prosjektgrupper som skulle jobbe med dette. Likevel har arbeidet stått på vent i nesten fire år.

Miljøledelse ikke prioritert

Wilfred Mørch, leder ved HMS (helse, miljø og sikkerhet) ved HiO forteller at miljøledelse ikke har vært prioritert ved skolens avdelinger de siste årene.

– Vi har hatt store omorganiseringer, 200 tilsatte har byttet kontor og mange avdelinger er bygd om, sier han.

Planene går ut på å øke kildesorteringen og å miljøsertifisere skolen. For HiO betyr dette at hele skolen kartlegges, og ledelsen forplikter seg til å jobbe med aktive, gode miljøtiltak som skal forbedres hvert år. Formålet med sertifiseringen er å oppnå et klart bilde av hvor mye avfall som sorteres og hvor tiltakene bør iverksettes.

Hvorfor er ikke sertifiseringen av HiO gjennomført enda?

– Det er veldig vanskelig å få til en grundig kartlegging når vi ikke har mulighet til å vite hvor vi står. Med 100 containere fylt med avfall fra flytting og ombygning, er det ikke mulig å få til sammenlignbare tall fra år til år for å se om vi forbedrer oss, sier Mørch.

En sakte miljøsertifisering

Miljøarbeidet er nå i gang ved skolen selv om prosessen går langsomt. Et referat fra administrasjonens arbeidsmiljøutvalg i februar 2009 forteller at HiO, etter planen, skulle sertifisere seg innen 12. juni i år. Dette har enda ikke skjedd.

Studentparlamentet tok opp saken med høgskolestyret i våres. Dette var etter at Kasper Landmark fra utviklingsstudiet ville få HiO miljøsertifisert.

– I klassen min kom det frem et ønske om å gjøre noe aktivt for miljøet, sier Landmark. Jeg har jobbet med andre former for miljøsertifisering tidligere og vi fant ut at dette var en viktig sak for oss og noe vi vil skolen skal gjøre noe med.

Fortgang i prosessen

At planene allerede var klare, visste ikke Landmark noe om.

– Hvis det er så lenge siden skolen bestemte dette, er det tydelig at studentene må bry seg for at ting skal skje, sier han.

Nå ser det likevel ut til at forandring kan være i sikte. Høgskolestyret har gitt penger til sertifiseringen, en prosjektgruppe er igjen nedsatt for å jobbe med miljøledelse, og jobben om hvem som skal gjennomføre sertifiseringen er lagt ut på anbud.

I tillegg skal flere tiltak iversettes. Blant annet skal papiravfall reduseres og kildesorteringen økes, studiemateriell skal kopieres tosidig og alle ansatte og studenter skal orienteres om kildesortering.

 

– Å nei! Jeg vet jo det! Sier Catrine Lie oppgitt når hun blir oppmerksom på post-it lappene i søppelbøtta. Heller ikke hos Studentparlamentet er det lett å sortere riktig. Foto: Camilla Wiik