Motstand i folket fikk Høie til å snu

HELSEDEPARTEMENTET (Journalen): Regjeringen dropper den omstridte reservasjonsretten. Det kom frem da Bent Høie holdt pressekonferanse fredag formiddag.
Fredag, 25 april, 2014 - 09:06


– Da jeg så motstanden som forlsaget møtte, samtidig som dagens ordning ikke fungerer, startet vi å jobbe med alternative løsninger. Vi tok kontakt med Kristelig Folkeparti og er da glade for at de er åpne for en annen løsning, sa helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen.

Regjeringen kaster avtalen fra Nydalen, som innebar at fastleger skulle få rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

– Det blir ingen reservasjonsmulighet for fastleger, slo Høie fast til et oppmøtt norsk pressekorps.

Det var Kristelig Folkeparti som hadde fått inn reservasjonsrett i regjeringsavtalen, men torsdag uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide at de ville se på andre løsninger enn reservasjonsrett. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

Snur for andre gang

Bent Høie sa videre at den alternative løsningen ikke ville bli presentert der og da.

– Men vi har over tid jobbet med en ny løsning og hatt god kontakt med både Kristelig Folkeparti og Legeforeningen om denne. Jeg vil legge fram den alternative løsningen om kort tid, men alle detaljene må være på plass, fortalte helseministeren.

Trøkk for helseministerenBent Høie har i månedsvis blitt stilt til veggs for avgjørelsen om reservasjonsrett for fastleger

Han mener den nye løsningen vil bedre ivareta kvinnene enn dagens situasjon.

– Jeg er veldig glad for at vi åpner for en løsning som ikke innebærer reservasjonsmulighet, sier helseministeren på pressekonferansen.

Han har vært en tydelig motstander mot reservasjonsmuligheten tidligere, men fikk oppgaven å forsvare regjeringens avgjørelse likevel.

Nå snur han. Igjen.

– Jeg opplevde tydelig en sterk, folkelig motstand mot at fastleger skulle kunne reservere seg, begrunner Høie ovenfor Journalen.

VIDEO: Intervju med Bent Høie etter pressekonferansen

 

Ny løsning ivaretar legers samvittighet

Han berømmer Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Legeforeningen for å komme frem til det han mener blir en konstruktiv løsning. Høie avslører ingen detaljer om den nye løsningen, men at det ikke er lenge til at det presenteres. Han vil ha alt på plass før det kommer frem detaljer.

– Dagens ordning fungerer ikke. Den nye løsningen vil også ivareta hensynet til legene, sier han.

Ifølge NRK skal den nye løsningen innebære at fastleger ikke lenger skal skrive under på aborthenvisninger.

Saken er den mest omstridte den blå regjeringen har måttet ta hensyn til etter de tok makten i oktober. Den har fått enorm oppmerksomhet og var hovedparolen på kvinnedagen i år.