Nordmenn foretrekker trykte bøker

I følge SSB har ikke nordmenns lesevaner forandret seg de siste 20 årene. I en tid hvor internettet erobrer, står papirboken fortsatt like fjellstøtt. Det overrasker ikke konsernsjef i Cappelen Damm.
Torsdag, 4 juni, 2015 - 13:14


— Tid blir irrelevant. Du blir glad i karakterene og blir lei deg når boken er ferdig, sier Ingela Nøding.

Nøding  er konsulent på Deichmanske bibliotek og en bokentusiast. Hun trekker pusten dypt i det hun forestiller seg den optimale leseopplevelsen.

— Foran peisen og i godstolen, sier hun og beklager klisjéen.

Papirboka står sterkt

Hun er ikke alene. I følge Statistisk Sentralbyrås (SSB) ferskeste mediebarometer har ikke andelen nordmenn som leser trykte papirbøker endret seg de siste 20 årene.  Dette til tross for at andelen nordmenn som bruker internett daglig har mer enn tidoblet seg i samme periode.

Mediebarometeret ser også ut til å dokumentere det mange omtaler som «avisdøden», hvor andelen papiravislesere har falt med 33% siden 1991.

 I en hverdag som stadig blir digitalisert, har nordmenns konsum av papirbøker paradoksalt nok ikke blitt påvirket av dette.

Nøding prøver å forklare.

Sterk tradisjon

— Det er kultur. Det er noe med lukten og følelsen av en bok som er uatskillelig fra leseopplevelsen, sier hun.

Nøding sitter i underetasjen på Deichmanske hovedbibliotek, som er avdelingen for skjønnlitteratur. Å entre dette rommet er som å reise tilbake i tid. Her er fortsatt Kafka og Orwell aktuelle. I sterk kontrast til den hektiske og oppjagede verden utenfor, er stemningen harmonisk og konsentrert.

Det skjer likevel nye ting også i bokbransjen. Markedet for elektroniske bøker har fått fotfeste i Norge. Norske nettbutikker tilbyr opp til 6000 e-bøker i de nyeste digitale formatene. Tilbudet er der. Likevel har ikke e-bokmarkedet klart å overliste papirtradisjonen.

— Nordmenn har innarbeidete lesevaner, skriver Tom Harald Jenssen i Dagens Næringsliv. Han er konsernsjef i Cappelen Damm og mener nordmenn er et boklesende folk.

Justert for antall innbyggere kjøper nordmenn nesten dobbelt så mange papirbøker som svensker og mer enn dobbelt så mange som dansker, i følge Jenssen.

nøding.jpg

 

 

 

 

 

 

E-boka ennå ung

Kristenn Einarsson er administrerende direktør i Forleggerforeningen. Han er enig i at e-bokbransjen går tregt i Norge, men det er ikke fordi det er en dårligere løsning, skal vi tro direktøren.

— Det brede tilbudet av e-bøker har først vært tilgjengelig de siste tre årene, sier Einarsson.

Han påpeker til at det er moms på dagens e-bøker, mens det ikke er noe merverdiavgift på papirbøkene.

—E-bøker er dessverre dyrere enn det de burde være, sier han.

Ifølge direktøren er forlagsbransjen opptatt av at innhold skal gjøres tilgjengelig i alle formater. På den måten kan leserne selv velge.

I biblioteket sitter Nøding og taster unna på tastaturet. Hun er ikke redd for at bibliotekbransjen skal falle for den digitale verden. For den leseglade konsulenten mener internettet kan gjøre lesing lettere og mer tilgjengelig. Likevel advarer hun mot å gjøre seg for avhengig av internett.

— Hvis alt skal være på nettet hele tiden så må vi også tilbringe all vår tid på nettet. Hva gjør det med oss, spør hun retorisk.