SV er lei de økende matvareprisene. Nå vil de innføre makspris. Foto: Katrine Engebretsen Rønning

SV vil innføre makspris på matvarer

Nå vil SV be regjeringen vurdere makspris. Det er det delte meninger om.
Mandag, 11 september, 2023 - 14:09

 – Fra juni i fjor til juni i år har matvareprisene steget med 13,7 prosent, skriver SSB.no.

Og matvareprisene fortsetter å øke. Nå mener SV at tiden er inne for et tiltak som ikke er blitt tatt i bruk siden 90-tallet. 

De vil innføre makspris på matvarer. 

– Hvis man setter makspris på matvarer, gjør man at regningen til folk blir billigere, samtidig som det treffer alle og vi sikrer at det ikke er noen andre som sitter igjen med gevinsten, sier sentralstyremedlem i Sosialistisk Ungdom, Johanne Østengen. 

Men det er ikke nødvendigvis snakk om alle matvarer. 

– En mulig innretning er eksempelvis å kun sette et pristak på de essensielle matvarene alle trenger, som for eksempel dopapir, brød og melk, fortsetter Østengen. 

 


Sentralstyremedlem i Sosialistisk Ungdom, Johanne Østengen. Foto: Katrine Engebretsen Rønning 

Pristaksloven

Sist Norge tok i bruk makspris var under OL i Lillehammer i 1994, den gang på hoteller. 

Om det i dag skulle blitt innført makspris på matvarer i Norge, ville dette foregått gjennom Pristaksloven. 

– Det er en norsk lov der myndighetene fastsetter prisreguleringen. Vi i SV skiller oss nok litt ut da vi er villige til å bruke staten som et virkemiddel for å regulere markedet, sier Østengen. 

– Ser dere i SV noen ulemper ved å innføre makspris på matvarer?

– Faren er at man enten kan sette pristaket for lavt eller for høyt. Om man setter prisjakt for lavt, kan det gå utover matvarebutikker. Det skal ikke være sånn at de skal gå konkurs. Men om man setter prisjakt for høyt vil det ikke ha noen effekt, svarer Østengen 

– En god idé

På en Kiwi-butikk på Grunerløkka i Oslo har Sandra Helen Torgersen (23) tatt turen for å handle inn litt vaskeutstyr. Hun er student ved OsloMet og forteller at den siste tiden har hun merket stor stigning i matvarepriser. 


Student Sandra Helen Torgersen er enig med SV. Foto: Katrine Engebretsen Rønning

– Spesielt kaffe synes jeg har blitt veldig mye dyrere, sier Torgersen. 

Hun er positiv til SV sin idé om makspris på matvarer. 

– Jeg synes det høres ut som en god idé. Spesielt siden matvarebutikkene i dag får lov til å bestemme prisene selv. Da kan de skru opp prisene, for så å skru de litt ned og late som om de har priskrig. 

Torgersen har jobb ved siden av studiene, men forteller at hun likevel må tenke seg godt om når hun er på matbutikken for å handle. 

– På grunn av de stigende matvareprisene har jeg måttet tilrettelegge handlinga mi mye mer nå enn det jeg måtte før, forteller studenten. 

 

Ikke enig med SV

Det er flere som stiller seg kritisk til SV sitt forslag om makspris på matvarer, blant dem dagligvareaktøren Coop. 

Coop består av en rekke dagligvarekjeder: Coop Prix, Extra, Obs, Coop Mega, Coop Marked og Matkroken, og er dermed en av Norges største aktører innenfor norsk dagligvarehandel. 

De er uenig i SV sitt forslag om makspris, og mener at myndighetene ikke burde regulere prisene på markedet.

– Det vil blant annet kunne skape betydelige forstyrrelser i verdikjeden og gi tilpasninger blant aktørene som ikke er samfunnsøkonomisk gunstige, sier seniorrådgiver kommunikasjon og myndighetskontakt i Coop, Knut Lutnæs. 

Han forteller at Coop likevel er positiv til andre tiltak som reelt kan bedre konkurransen i markedet. 

– Regjeringen har lansert en rekke tiltak. Dessverre har de så langt lagt bort det viktigste tiltaket, nemlig en forskrift som forbyr usaklig prisdiskriminering. Det innebærer at de store innkjøpsprisforskjellene, som er godt dokumentert, vil kunne fortsette. Noe som igjen betyr at vår største konkurrent vil ha vesentlig bedre betingelser enn oss og at det konkurreres på ulike vilkår. Det er verken bra for priser eller utvalg, mener Lutnæs. 

 

Emneord: