Holocaust markeres i dag

Flere steder, både i Norge og utenlands blir det avholdt minnemarkeringer.
Mandag, 27 januar, 2014 - 13:53


På Akershuskaia ved minnesmerket over deporterte norske jøder, avholdes det en markering i forbindelse med den internasjonale Holocaustdagen. Markeringen starter kl. 15.00 og Hans Majestet Kong Harald vil være tilstede.

Blant de talende på arrangementet er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, leder for Holocaustsenteret Guri Hjeltnes og Reuven Sternlieb, kantor ved det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Mer om markeringen i Oslo og andre steder i landet kan du lese om på holocaustdagen.no.

- Viktig med offentlig markering

Sidsel Levin er direktør ved jødisk museum i Oslo. Hun sier at Holocaustdagen har blitt en viktig markering.

- Den internasjonale Holocaustdagen er blitt en viktig dag. At det markeres en dag over hele verden gjør det ekstra spesielt.

Levin trekker frem 26. november som en annen viktig dag for norske jøder. Denne dagen markerer da 532 norske jøder ble deportert til Auschwitz med fangeskipet “Donau”.

Det som gjørHolocaustdagen spesiell er at den er en offisiell offentlig markering, det er viktig. Det er et sterkt øyeblikk å stå der nede på kaia, forteller Levin.

25 millioner døde

Holocaust er etter 2. verdenskrig blitt samlebegrepet på den omfattende, systematiske, statlig organiserte folkedrapet på sivile av nazistene. Omkring 25 millioner sivile døde, hvorav cirka 6 millioner av disse var jøder.

Den internasjonale Holocaustdagen har blitt lagt til 27. januar fordi dette var datoen da sovjetiske tropper rykket inn i Auschwitz-Birkenau. Her reddet de 7000 overlevende fanger.

Emneord: