Gardesoldat satt en uke på glattcelle

Etter å ha forlatt posten sin ble en gardesoldat satt i vaktarrest i sju dager. Nå hevder han at han ikke fikk utdelt de dokumentene han har krav på i en slik sammenheng.
Onsdag, 19 februar, 2014 - 16:34


Vinteren 2013 ble en ung gardesoldat satt i vaktarrest i Huseby gardeleir for å ha forlatt posten sin på vakt. En refselsesordre ble lest opp av kompanisjefen, men ifølge soldaten fikk han aldri utlevert en kopi av denne. Soldaten ønsker å være anonym, men historien bekreftes av to medsoldater som Journalen har snakket med.

– På nattestid i leiren står man ikke bare stille på en post, man går rundt og sjekker at porter er lukket, dører låst, og at ingen uvedkommende kommer inn. Jeg var skikkelig kald, og så var det helt stille i leiren, så på en runde gikk jeg innom rommet mitt en tur. Det var snakk om kanskje fem minutter der jeg drakk litt vann og sjekket mobilen. Det var da jeg ble tatt på fersken av et befal, inne på et sted jeg ikke skulle være, med mobilen i hånda, forteller han.

Soldaten var klar over at det han hadde gjort ville få konsekvenser. Å forlate sin post blir sett på som en alvorlig forseelse i forsvaret, og kan straffes med inntil seks dager i vaktarrest.

Ble kun refset muntlig

Tre dager etter hendelsen ble han kalt inn på kompanisjefens kontor. Her blir overtredelsen hans og refselsesformen lest opp fra et dokument han hevder han aldri får se. Refselsen gikk ut på en uke i vaktarrest.

Soldaten fikk verken kopi av vedtaket, betenkningstid, eller informasjon om at han kunne klage på refselsen og hvordan gå fram for å gjøre dette.

– Vanligvis har soldater som har gjort lignende overtredelser fått valget mellom en bot på noen tusen kroner, eller fire dager i arresten. Alle har valgt boten. At jeg ikke fikk noe valg overrasket meg veldig, sier han.

I Loven om militær disiplinærmyndighet står det at den refsede skal leveres kopi av vedtaket, og har 48 timer på å godta refselsen.

Ifølge Generaladvokat Arne Willy Dahl, skal slike dokumenter bli utdelt til soldaten. Generaladvokaten sier at han ønsker å iverksette en egen undersøkelse av saken for å se om episoden er et brudd på andre sider ved soldatens rettssikkerhet.

Satt en dag for lenge

Fra fredag ettermiddag til torsdag kveld satt soldaten i vaktarrest. Dette bekreftes av to av hans medsoldater.

I dokumentene Garden har overlevert Generaladvokaten opplyses det om at soldaten satt seks dager i arrest, ikke syv som han selv hevder.

– Hvordan opplevde du uken i cellen?

– Det var ganske hardt. Det var veldig surrealistisk og det tok litt tid før det gikk opp for meg. Det var først på mandagen at jeg skjønte hva som egentlig skjedde. Da forsto jeg endelig at jeg faktisk skulle sitte der hele uka og jeg merket at det ble veldig tungt, sier Kristoffer.

Måltidene var høydepunktene som fikk han gjennom dagen. Ettersom dagene gikk benyttet han seg også oftere og oftere av do-pauser for å kunne komme seg vekk fra cellen et lite øyeblikk.

Kristoffer gikk ned flere kilo i arresten til tross for at han spiste tre måltider om dagen.

– Det viste jo på en måte at det var en stor påkjenning, avslutter han.

Fikk ikke delta i daglig tjeneste

I Loven om militær disiplinærytelse står det også at dersom arrest er anvendt som refselse skal arrestanten daglig tas ut i tjeneste.

Mens resten av troppen var på øvelse i en annen del av landet, forteller soldaten at han ble igjen alene i leiren, sittende i vaktarrest.

Generaladvokat Arne Willy Dahl bekrefter dette, og legger til at dersom troppen er på øvelse skal soldaten settes til å gjøre forefallende arbeid som i en vanlig arbeidsdag, og kun oppholde seg på cellen på kvelden og natten. Om det ikke finnes noe arbeid for soldaten i det aktuelle tidsrommet, skal soningen utsettes til etter øvelsen er over og troppen er tilbake. Soldaten skal altså være med på øvelsen som vanlig, og sone straffen ved tilbakekomst.

På spørsmål om det er i orden at en soldat kun tas ut til trening i én time om dagen mens troppen er på øvelse i en annen landsdel, svarer Generaladvokat Dahl:

– Dette høres ikke riktig ut. Soldaten skal settes til forefallende arbeid, ellers skal soningen utsettes til øvelsen er over. Man skal heller utsette soningen framfor å bøye reglene, poengterer han.

Kommunikasjonsrpdgiver i Garden, Lars Magne Hovtun, sier at Garden ikke kan kommentere enkeltsaker som denne i media.

– Vi vil likevel understreke at vi forholder oss til gjeldende lover og regler om militær disiplinærmyndighet. Vi samarbeider også tett med Krigsadvokaten, for å være sikker på at soldatenes rettssikkerhet ivaretas, sier Hovtun.

 

Emneord: