Mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen

Norge bryter FNs Flyktningkonvensjon når de straffer asylsøkere som kommer seg til Norge på ulovlig vis, hevder NOAS i ny rapport.
Torsdag, 20 februar, 2014 - 15:11


Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) lanserte torsdag forrige uke en rapport om internering og fengsling av asylsøkere, som avdekker områder hvor de mener Norge ikke oppfyller sine internasjonale forpliktelser.

NOAS mener den norske tolkningen av Flyktningkonvensjonens artikkel 31 er særlig problematisk. Den gjør det straffefritt for asylsøkere å reise inn i et land på ulovlige måter, dersom bestemte vilkår er oppfylt.

– Det innebærer for eksempel asylsøkere som kommer til Norge på falskt pass eller med falske papirer. I mange tilfeller vil en slik irregulær innreise være eneste mulighet for mennesker på flukt, sier André Møkkelgjerd, juridisk rådgiver i NOAS og en av forfatterne bak rapporten.

Les hele rapporten her.

Feilaktig tolkning i norsk straffelov

I Norge kan irregulært innreisende asylsøkere straffes med bøter og fengsling. Dette mener NOAS er brudd på Flyktningkonvensjonen.

– Det henger sammen med at riksadvokatens retningslinjer og påtalepraksis ikke er i overensstemmelse med Flyktningkonvensjonen. Norske myndigheter kjenner ikke til den internasjonale forpliktelsen i tilstrekkelig grad, sier Møkkelgjerd.

Må følge internasjonale konvensjoner

Mads_Andenaes-758x400.jpg– Det er ikke rart at politiet og myndighetene gjør feil. De forholder seg til norsk lov, men problemet er at den norske tolkningen av deler av Flyktningkonvensjonen er for upresis, sier Mads Andenæs er professor i rettsvitenskap ved Universitet i Oslo.

Han håper myndighetene og Riksadvokaten vil gjøre en gjennomgang av fortolkningen av konvensjonen.

– Tolkningsspørsmålene er klare og norsk praksis står i klar strid med Flytkningnkonvensjonen. Norsk lov er underlagt internasjonale konvensjoner. Da må vi har lover som ikke står i strid med dem, sier Andenæs.

Justismord

– En flyktning som kommer til Norge med falske papirer og henvender seg til den første myndighetspersonen han møter og forteller om dette, risikerer å bli fengslet i 45 dager. Dette før det blir vurdert om vedkommende er en asylsøker, sa en NOAS-ansatt på rapportlanseringen torsdag.

Møkkelgjerd mener behandlingen av irregulært innreisende er svært uheldig for asylsøkerers videre liv i Norge.

– Dersom en asylsøker startet sitt norgesopphold i fengsel eller internat, vil vedkommende ha med seg en straffedom videre i asylbehandling og eventuelt arbeidsliv. Når Norge bryter internasjonale konvensjoner på denne måten, blir assylsøkerne utsatt for justismord, sier han.

Ulik praksis

Politiets Utlendingsenhet (PU) skriver i en mail til Journalen at rapporten referer til praksis i ulike politidistriktl, og vil derfor ikke kommentere PUs praksis for behandling av irregulært innreisende asylsøkere.

– Vi vil se på om Justis- og beredskapsdempartementets lovavdeling bør kontaktes. Inntil videre står retningslinjene ved lag, men vi vil vurdere om disse skal endres, sier konstiturert statsadvokat hos Riksadvokaten, Line Nyvoll Nygaard til Dagsavisen.

Justisdepartementet lovavdeling og Utlendingsdirektoratet ønsket ikke å kommentere saken.

Mangler statistikk

Rettsviter Andenæs mener det er bekymringsfullt at det finnes lite statistikk på området.

– Vi må ha oversikt over når og på hvilket grunnlag asylsøkere fengsles. Norske myndigheter kan ikke drive med asylbehandlinger og internering uten slik statistikk, sier han.

Emneord: