Færre bønder enn noen sinne

Statistikk fra SSB viser at det blir færre og færre bønder i Norge. I dag lever kun sju prosent med jordbruk som hovedinntektskilde. Gårdbruker Håkon Huseby er en av disse.
Onsdag, 26 mars, 2014 - 13:22


Ifølge Statistisk sentralbyrå har antall bønder gått ned med 30 prosent siden 2002, og samtidig synker næringsinntektene fra gårdsbruk.

Med hjelp fra de fire sønnene og kona, er Håkon Huseby en av de få bøndene som lever av kornproduksjon i dagens Norge.

Familien Huseby holder til på Kjølstad gård, hjemgården til Håkons kone Ragna. Her har de korntørka, låven og alle redskapene. I tillegg driver de jorden på Håkons egen hjemgård, og leier jorden på åtte andre gårder.

Utnytter ressursene

Håkon Huseby forklarer at de bruker alle ressursene de har til disposisjon på gården til det fulle.

- Om vinteren driver vi et snøryddingsfirma, og får utnyttet maskinene der.

I tillegg er familien selvforsynt på strøm ved hjelp av bioenergi.

- Vi rydder jordkantene og lager flis som vi fyrer opp i flisfyren. Dette bruker vi til å varme opp husene og tørke kornet, forklarer bonden.

Les også: Tomt på landet

Vil satse på produksjon

Den forrige regjeringens målsetting var å øke kornproduksjonen i takt med befolkningsveksten, men ifølge Statens landbruksforvaltning har kornproduksjonen sunket de siste årene.

Landbrukspolitisk talsmann for FrP Morten Ørsdal Johansen vil ikke si noe om støtteordningene til gårdsbruket vil bli høyere med den nye regjeringen. Imidlertid uttaler han seg om at regjeringen vil heve omsetningskravet ved å fokusere på produksjonen.

- Vi vil gjøre en omlegging av tilskuddsordningene, og rette mer av tilskuddet mot produksjon ved å gi mindre til de som driver med jordbruk på hobbybasis, og heller gi tilskuddet til de som vil satse på jordbruket.

Kan være problematisk å effektivisere

Rådgiver i landbruks- og matdepartementet Sigurd Sandaaker bekrefter det Ørsdal Johansen sier.

- Regjeringen ønsker å satse på effektivisering av produksjonen, slik at de som satser vil få midlene.

I følge rapporten fra regjeringens ekspertgruppe i februar 2013, er 25 prosent av Norges jorder er på under 25 mål. På grunn av dagens store maskiner som er uegnet for å bruke på så små jorder, vil de jordene være utsatt for å gå ut av produksjon

Håkon Huseby mener det er viktig å ta vare på den dyrkede marken vi har.

- Under tre prosent av Norge er dyrket mark, så det er viktig å ta vare på det lille som er.

Sandaaker kunne ikke på nåværende tidspunkt svare på hvilke tiltak regjeringen vil gjøre for å ta vare på disse jordene, men sier at det vil bli klart under jordbruksforhandlingene i mai.

Vanskelig for fremtidige bønder

Håkon Huseby tror et stort problem vil være å finne de bøndene som vil satse på jordbruket.

- Problemet er å finne noen som vil drive med dette, siden det er så lite lønnsomt, forklarer han, og sier at den store startkapitalen er med på å gjøre det vanskelig også for unge bønder å satse på jordbruket:

- I starten må man investerte mye penger uten å få så mye igjen, så oppstartsfasen er vanskelig. Når det i tillegg bare blir færre bønder, er dette et yrke svært få tør å satse på.

Emneord: