Lettere å få startlån

Fra og med neste uke vil det bli enklere for personer med lav inntekt å få startlån til bolig. Regjeringen endrer sin forskrift og gjør ordningen mer målrettet mot personer med langvarige bolig- og finansieringsproblemer.
Mandag, 24 mars, 2014 - 12:26


Den nye forskriften trer i kraft fra 1. april 2014, og skal i følge Regjeringen.no gjøre det enklere for mennesker med lav, stabil inntekt å opprette startlån. En slik tilrettelegging vil gi mulighet for nedbetalingstid på opptil 50 år.

– Vi vil i større grad enn tidligere nå frem til de personene som er vanskeligst stilt på boligmarkedet, og som samtidig har økonomisk evne til å betjene et lån. Personer i målgruppen kan være lavtlønnede, enslige forsørgere, flyktninger og utviklingshemmede, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Noen målgrupper forsvinner

Startlånene distribueres av kommunene, og er ment som et politisk virkemiddel for å hjelpe grupper som sliter med finansiering inn på boligmarkedet.

Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson, Stine Renathe Håheim, sier til Dagens Næringsliv at det ikke er tilstrekkelig å prioritere de ovennevnte gruppene.

– Vi mener de målgruppene som Sanner nevner blir for snevert. Vi mener også at ungdom som ikke kommer seg inn på boligmarkedet på annen måte også må ha en reell mulighet til å få startlån, sier hun.

Fordoblet formidling av startlån

Kommunenes samlede formidling av startlån har økt kraftig i de senere år - fra 3,4 milliarder kroner i 2007, til nærmere 7 milliarder kroner i 2013.

I følge Regjeringen skal ikke startlånet gis i konkurranse med private banklån eller undergrave Finanstilsynets tiltak for å redusere gjeldsveksten.

Variert målgruppe

Undersøkelser har vist at kommunenes praksis ved formidling av startlån har variert betydelig i de senere år.

Mange kommuner har til nå kun gitt startlån til personer med store boligsosiale utfordringer. Andre kommuner har også gitt lån til unge som har tilstrekkelig inntekt til å kunne få vanlig banklån, men som ikke oppfyller bankenes krav til egenkapital.

 

Les mer om startlån på Husbankens hjemmesider her!

Emneord: