NOAS krever at regjeringen holder ord

Norske myndigheter bryter med barnekonvensjonen mener Norsk Organisasjon for Asylsøkere og kommer med flere anbefalinger til endringer i behandlingen av enslige mindreårige asylssøkere.
Onsdag, 26 mars, 2014 - 11:01


Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) lanserte tirsdag en rapport om enslige mindreårige asylssøkere. I rapporten kom NOAS med en rekke anbefalinger til norske myndigheter; kartlegging av sårbarhet og spesielle behov, aldersvurdering, midlertidige tillatelser til enslige mindreårige mellom 16 og 18 år, og barns rett til å bli hørt.

–  Bakgrunnen for notatet er at vi har sett asylavtalen som har kommet på bordet nå, og de enslige mindreårige er totalt glemt. Det eneste som er i den avtalen går på at vi skal beholde omsorgsituasjonen slik den er i dag, sier Camilla Risan, en av de som står bak rapporten.

BekymretNOAS-rådgiver Camilla Risan ønsker mange endringer i asylpolitikken i Norge. Foto: Siri Syverud Thorsen
Bryter med barnekonvensjonen

Risan mener at Utlendingsnemnda(UNE) bryter med barnekonvensjonens artikkel 12: “Et barns rett til å bli hørt, ved at de ikke tillateter enslige mindreårige å selv forklare seg foran utlendingsnemda i klagebehandlingen”.

Dette ble også forklart nærmere av kollega Mona Reigstad Dabour

– De enslige mindreårige asylsøkerne høres direkte i behandlingsprosessen i UDI, og derfor mener UNE at det ikke er nødvendig at de skal ha en mulighet for å snakke i UNEs klageomgang.

Reigstad Dabour fortsetter med å forklare at UNE fatter sine beslutninger på selvstendig grunnlag, og at deres argument derfor ikke er gjeldende. Hun understreker at enslige mindreårige asylsøkere har rett til å bli hørt både i asylprosessen og i høyesterett.

– Regjeringen villeder opponionen

Tiltaket om midlertidig oppholdstillatelse for enslige asylsøkere fra 16 til 18 år ble innført i 2009. Dette var en direkte konsekvens av regjeringens bekymring over det økende antallet enslige mindreårige asylsøkere på flukt. Dokumentarfilmskaper Margareth Olin har vært svært engasjert i behandlingen av disse, og filmen hennes “De andre” tar for seg nettopp dette temaet.

Olin problematiserer at antallet ankomster av enslige, mindreårige asylsøkere har gått ned i Norge, men det totale ankomsttallet i Europa har gått opp.

– Norge villeder opponionen ved at de forteller historien rundt dette på den måten de gjør. Det eneste Norge oppnår med dette er at vi sparer penger - fordi det kommer færre. I tillegg er det noen ungdommer som må betale med sin helse og sitt liv, sier Olin, og legger til at FNns barnekomite gjentatte ganger vært bekymret for hvordan Norge behandler enslige mindreårige asylssøkere.

NOAS anbefaler at ordningen skal avskaffes, og Olin sier seg enig. Hun mener dokumentasjonen som NOAS legger frem burde få regjeringen til å ty til handling.

– Nå har regjeringen sittet i forhandlinger om asylfeltet, og de har ikke tatt noen grep i forhold til denne gruppa, avslutter Olin. 

Ønsker oppdatering av vurderingsgrunnlaget

Kartlegging av sårbarhet og spesielle behov, samt aldersvurdering ble også problematisert under rapportlanseringen.

NOAS ønsker en lovendring av identifikasjonsprosedyren for å bedre kunne avdekke sårbarhet og spesielle behov hos de unge asylsøkerne. De forteller at de i dagens praksis kun blir utspurt om  kroppslige sykdomer, mens psykiske lidelser blir utelukket. NOAS ønsker en utvidet helseundersøkelse som tar høyde for sårbarhet som ikke er lett synlige, fordi ekspertvurderingen kan ha mye å si for utfallet av asylsøknaden til asylsøkerne.

NOAS retter også kritikk til dagens aldersundersøkelse.

– Det finnes ingen metoder for sikker fastsetting av alder, og metodene som brukes i dag er veldig omstridte.

Aldersundersøkelsen slik den er i dag er medisinsk, og den blir utført ved tilfeller der UDI er usikre på om asylsøkeren er så gammel som han/hun sier at hun er. Undersøkelsen består av to deler, en tannundersøkelse og en røntgenundersøkelse av hånd og håndrot, som blir utført av flere uavhengige eksperter.

Aldersundersøkelsene ble ikke utarbeidet for å fastsette alder, og har dermed mange vesentlige mangler, fortalte Risan.

Rapportlansering NOAS by Siri Syverud Thorsen

 

Emneord: