Unngå skattefellene

Om du driver et enkeltpersonsforetak, kan det være lett å snuble når selvangivelsen skal leveres. Journalen gir deg et lite spark i riktig retning.
Mandag, 24 mars, 2014 - 14:49


Fristen for levering av selvangivelse for selvstendig næringsdrivende er 31. mai. Da er det på tide å begynne med regnskapet nå.

På Skatteetatens hjemmesider ligger det  råd og veiledning til utfylling av selvangivelsen for deg som driver enkeltpersonsforetak. Det aller viktigste er: Så lenge du har brutto inntekt over 50 000 kroner i året på foretaket ditt, er du lovpliktig til å levere en næringsoppgave.

Skrive av - hva er det?

Uttrykket “å skrive av på skatten” har du sikkert hørt. Men hva betyr det egentlig? Når du driver et enkeltpersonsforetak, lønner det seg å få så liten skattbar nettoinntekt som mulig. Grunnen til det er enkel: Mindre inntekt betyr mindre skatt.

Å skrive av betyr i praksis at du i næringsoppgaven fører opp utgifter du har i forbindelse med virksomheten. Er du frilansjournalist, kan du føre opp utgifter til transport, mat for intervjuobjekter, kamerautstyr, skriveblokker, med mer. Her er en oversikt over de vanligste fradragene.

For idiotene

Når du skal jobbe med selve regnskapet, dukker det opp begreper som “dobbel bokføring”, “avskriving”, “fordring”. Men hva i all verden betyr alt dette? Her finner du en iditotguide i regnskapsjungelen - litt enklere forklart enn på Skatteetatens hjemmesider.

Får du utslett og kløe av å tenke på alt som har med regnskap å gjøre, er det enkleste å betale seg ut av det hele. Hos Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) finner du oversikt over autoriserte regnskapsførere. Det lønner seg å finne noen som kan mye om den næringen du operer i - da vil de kunne vite nøyaktig hva du kan skrive av og ikke.

Flere oppretter foretak

Ifølge tall fra SSB drev 271 000 personer enkeltpersonsforetak i 2012. Det var en økning på om lag 2000 personer fra året før. I 2013 ble det registrert 5561 nye enkteltpersonsforetak i Brønnøysundregistrene.

Det er på brreg.no du kan opprette et enkeltpersonsforetak dersom du ønsker det. Her finner du også veiledning til hva du skal gjøre, trinn for trinn. Å registrere seg i enhetsregisteret er gratis. Men skal du drive varehandel, altså produksjon hvor du må kjøpe inn varer for å selge videre, må du også registrere virksomheten din i foretaksregisteret. Dette koster per i dag 2265 kroner.

Emneord: