Flere apotek må stenge

Det frie apotekmarkedet gjør at vi har en overflod av apotek, men alt for få farmasøyter.
Fredag, 25 april, 2014 - 14:39


Det er hele 140 ubesatte farmasøytstillinger rundt om i landet. Det kom fram i en opptelling Apotekerforeningen gjorde i januar. Det har i mange år vært et konstant underskudd på 100-200 farmasøyter. Det skriver Dagensmedisin.no.

Rekordmange apotek

Norge har i dag en av de mest liberale apoteklovene i Europa. Tidligere ble apotek strengt regulert av statlige organer. Da den nye apotekloven kom i 2001 fikk apotekene fri etablering. Dette har ført til en kraftig økning i antall apotek.

Kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal, tror mangelen på farmasøyter har sammenheng med den nye loven.

– Siden 2002 har det vært en fordobling av antall apotek i landet. Men utdanningskapasiteten har ikke økt tilsvarende. Dermed utdannes det for få farmasøyter, sier han.

Variert tilsøking

Ved farmasistudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus er det drøyt tre søkere på hver studieplass. På de mindre studiestedene er ikke pågangen like stor. Når få søker på studiet, fører det til at opptakskravene senkes. Ifølge Dagensmedisin.no kom alle søkere inn ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Tromsø.

Ved farmasiutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akerhus, jobber studentene iherdig med faget på kjemilabben. Førsteårselev Hanna Linde Lange forteller at selv om det er bra tilsøking, er det ikke gitt at alle tar jobber som farmasøyt.

 – Jeg opplever ikke at det er liten interesse for faget. Her er klassene overfylt. Men selv om vi er mange som tar utdanningen, er det jo ikke alle som ender opp i et apotek. Mange videreutdanner seg, og ønsker seg inn i forskerfeltet. Jeg vil for eksempel starte i apotek, for så å gå videre innen feltet, sier hun.

FarmasøytutdanningenIkke alle som tar farmasøytutdanningen ender opp som apoteker. Foto: Elisabeth Vestvik KleibergIkke alle som tar farmasøytutdanningen ender opp som apoteker. Foto: Elisabeth Vestvik KleibergLite promotering

Seks av ti studenter har sagt at de valgte studiet etter råd fra familie og venner, ifølge undersøkelsen Apotekforeningen gjorde i fjor. Det store behovet for faglærte har ført til at Apotekforeningen nå har satt i gang en kampanje for å rekruttere flere til farmasøytstudiet. Studenter får betalt for å reise rundt til videregående skoler for å prate med elever som snart skal velge en karrierevei. Gode lønnsvilkår og stor etterspørsel er hva de lokker elevene med.

– Jeg fikk høre om studiet fra en venninne. Når hun forklarte meg studieopplegget, fant jeg ut at det var mitt i blinken på grunn av min interresse for biologi, sier Hanna Linde Lange.

Andreårselev Eivind Gagnat synes også informasjonen rundt studiet er for liten.

– Jeg hadde ikke hørt noe særlig om studiet på forhånd. Det var heller interessen for helsefag som gjorde at jeg havnet her, så informasjonen kunne absolutt vært bedre, sier han.

Vi har snakket med førsteårselev Hanna Linde Lande og andreårselev Eivind Gagnat om hvorfor de har søkt farmasøytutdanningen. Se videoen nedenfor.

Stenger apotek i små kommuner

farmasøyterApotekforeningen har startet en kampanje i håp om å rekruttere flere til farmasistudiet. På grunn av farmasøytmangelen har noen apotek blitt nødt til å innskrenke åpningstidene fordi de ikke har nok ansatte. Andre har måttet stenge hele virksomheten.

– Ja, det skjer at noen apotek må stenge. Senest denne uken har et apotek i Arendal måttet stenge, fordi de manglet farmasøyter, sier Soldal.

Apoteket i Arendal måtte stenge, etter kun å ha vært åpen i drøye seks måneder. Daglig leder Masoud Mousavi forteller til NRK at han har hatt flere stillingsutlysninger, men ikke fått en eneste søknad. Som følge av den nye apotekloven, finnes det nå ti apotek i Arendal. I 2000 var det kun to.

Det har vært vanskelig å rekruttere til distriktene og tettstedene. Soldal mener likevel det ikke har store konsekvenser for kundene.

– Det er i dag flere apotek enn tidligere i hele landet, og åpningstidene er blitt utvidet, sier Jostein Soldal.

Emneord: