Kommune-nei til reservasjonsretten

Kun sju av over 150 kommuner sier ja til reservasjonsretten.
Onsdag, 23 april, 2014 - 15:13


Kun sju av de i alt 159 kommunene som hittil har levert innspill til forslaget om reservasjonsrett for fastleger, er positive til ordningen. Om én uke går høringsfristen for regjeringens forslag ut.

Ifølge NTB er de eneste som så langt er positive til forslaget Audnedal, Balsfjord, Forsand, Giske, Lyngdal, Randaberg og Samnanger. I tillegg er det noen kommuner som ikke tar stilling til ordningen.

Bør avgjøres sentralt

Flere kommuner mener at det ikke bør være opptil den enkelte kommunen å avgjøre spørsmålet. Kommunestyret i Audnedal gjorde følgende vedtak: “Audnedal kommune gir sin tilslutning til at det etableres en ordning med reservasjonsmulighet for fastleger som av samvittighetsgrunner ønsker å reservere seg mot å henvise til abort. (…) En slik reservasjonsmulighet må ikke overlates til kommunene lokalt, men avgjøres sentralt”.

Hele 146 kommuner har sagt nei til å gi fastleger muligheten til å reservere seg mot å gi abort. Kommune-Norge er altså negative til forslaget.

Imot flertallet

Ordfører i Audnedal, Tønnes Seland, er kritisk til høringsforslaget som gikk igjennom og ble delvis godkjent av hans kommune.

– Flertallsvedtaket fra Audnedal er jeg sterkt imot, men det er jobben min å følge demokratiet. Jeg tror ikke vedtaket kommer til å komme igjennom. Det er et elendlig håndtverk fra Høyres side sentralt, og de fleste er jo ganske lite happy med dette, sier Seland og legger til:

Seland.jpgOrdføreren i Audnedal er imot flertallsvedtaket. Foto: Auneland Kommune

– Dette vedtaket betyr null og niks i det store bildet, og jeg tror ikke dette vil ha noe å si for regjeringsavgjørelsen.

Hva slags signal tror du dette sender fra Audnedal som kommune?

Det sender nok et signal om at vi har temmelig sterke kristne, konservative krefter i kommunen. Det har nok mye med livssyn og prinsipielle ting å gjøre

Etter det Journalen erfarer har Audnedal bare to fastleger. Har disse vært delaktig i kommunestyrets avgjørelse?

Han ene sitter i kommunestyret. Han stemte for reservasjonsrett lokalt, men om han selv vil reservere seg har jeg ikke den ringeste anelse om. I etterkant av vedtaket var det noen som lurte på om han kunne være inhabil, men det mener jeg ikke at han var, avslutter Seland.

Stortingsflertall

Det er stortingsflertall for å innføre muligheten til å reservere seg, til tross for lite oppslutning.

- Dette er en trend vi har sett under hele høringsrunden. Vi skal oppsummere når fristen har gått ut og jeg er spent på å se innspillene på ordningen og eventuelle forslag på hvordan en kan gjøre forslaget enda bedre for pasienten, sier helseminister Bent Høie til TV2.

Feil retning

Lederen av helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er derimot oppgitt over hvilken retning debatten har tatt. Komitélederen mener at folk ikke har satt seg godt nok inn i hva saken handler om.

- Som leder av komiteen får jeg veldig mange spørsmål fra folk som tror denne saken handler om noe helt annet enn det den faktisk gjør. Det er ikke en reservasjonsrett, det er ikke en omkamp om abortloven, det handler ikke om at kvinner ikke skal få resept på p-piller eller at leger skal kunne nekte gravide abort. Kvinner trenger heller ikke henvisning, de kan gå rett til sykehuset for abort, sier Kjos til Vårt Land.

Få som har reservert seg

I de kommunene som har sagt seg positive til forslaget finnes det totalt mellom 2 og 12 fastleger. Ifølge legelisten.no har svært få av disse legene faktisk reservert seg mot medisinske inngrep.

Høringsfristen for å komme inn med innspill til regjeringens forslag er 30.april.

Emneord: