Må tvinges til sammenslåing

I går konkluderte utvalget for kommunereform at kommuner burde ha mellom 15.000 til 20.000 innbyggere. Representanter fra Senterpartiet mener at visjonen ikke er mulig uten bruk av tvang.
Tirsdag, 1 april, 2014 - 16:09


– I Bjugn er nok ikke en slik reform mulig uten tvangssammenslåing, sier varaordfører Hans Eide (Sp).

Tidligere i år stemte hans velgere ned et forslag om at kommunen i Sør-Trøndelag skulle slås sammen med naboen Ørland. Forsøket stoppet opp på tross av et felles mål om å styrke lokalmiljøet mot bykrefter i Trondheim og Oslo.

– Forslaget ble nedstemt først og fremst fordi alt for mange viktige tjenester skulle legges til Ørland. På forhånd var vi to likeverdige kommuner på omtrent samme størrelse, så fordelingen ble for skjev til at det kunne vedtas fra Bjugns side, forteller lokalpolitikeren og utelukker ikke at kommuner som Bjugn kan bli en stor utfordring for en kommunereform i tråd med Vabo-rapporten.

Ønsker et bedre tilbud

I fjor var omtrent halvparten av norske ordførere negative til kommunesammenslåing og disse kan bli en utfordring for å nå rapportens ideelle kommunestørrelse. Utvalget, ledet av HiOA-professoren Signy Vabo, konkluderer med at rundt 328 kommuner burde fjernes for at resten skal kunne yte et best mulig tjenestetilbud. Videre legges det spesielt vekt på at mange kommuner mangler den nødvendige kompetansen i mange spesialtjenester.

- Regjeringen vil overføre flere oppgaver til større og mer robuste kommuner. Dette vil gi økt makt og myndighet til kommunene og dermed økt lokalt selvstyre, sier kommunalminister Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han legger til at det ikke vil settes noe minimumskrav til størrelsen på kommunene, men at det er nødvendig å vurdere kvaliteten på blant annet barnevernstjenester. Sanner legger vekt på at prosessene skal ledes av kommunene selv, men har tidligere uttalt at kommunsammenslåing burde kunne presses gjennom av regjeringen i enkelte situasjoner.

- Må bestemme selv

Senterpartiets Heidi Greni mener at beslutningen må forbeholdes lokaldemokratiet og kommuner som Bjugn.

– Vi er sterkt i mot tvangssammenslåing av kommuner. Det er ingen gevinst i å slå sammenslå hvis ikke lokalbefolkningen ønsker det selv, sier Greni og avviser at Senterpartiet er imot kommunesammenslåinger på generell basis. Hun mener imidlertidig at også små kommuner kan være effektive.

– Det er ikke nødvendigvis slik at det bare er store kommuner som klarer å yte bra. Vi ser for eksempel at innbyggerne i mindre kommuner er mer fornøyde med tjenestetilbudet sitt enn de er i større, fortsetter Greni og hviler seg på en undersøkelse finansiert av Norsk forskningsråd.

Under kan du høre hva folk på gata mener om kommunesammenlåing:

Nettrullering - fem på gata om sammenslåing av kommuner by user150822279

 

 

 

 

Emneord: