Nå kan tannreguleringen erstattes

Skjev tannstilling og trangstilte tenner er et problem hos mange. Nå kan tannregulering byttes ut med en enkel plate.
Tirsdag, 22 april, 2014 - 15:01


Blant alle de som sliter med tannstillingen og har såkalt bittanomali, er det nå mange som kan få støtte fra folketrygden til tannregulering eller kjeveortopedi. Nå er det imidlertid mulig å rette opp tannstillingen uten tannregulering, skriver klikk.no.

Tannregulering mest brukt

- Det at fortennene blir mer trangstilt med årene er et vanlig fenomen som blant annet skyldes kontinuerlig kjevevekst. Tradisjonelt har disse pasientene måttet bruke tannregulering for å rette opp tennene, men nå kan de som har for lite plass for de fire fortennene bruke noe som kalles Inman Aligner, sier tannlege Erik Svendsrud til Klikk.no.

Kortere behandling

Han er en av de få tannlegene som tilbyr denne nye behandlingen i Norge. En plate med fjærer og bøyler festes til tennene, og mens en tradisjonell regulering må sitte på hele døgnet i ett til to år, holder det her med 6 til 16 ukers behandling. Platen tilpasses hver enkelt pasient, og skal brukes 16-20 timer hver dag. I løpet av denne perioden, tilpasses platen hver andre til tredje uke av tannlegen.

– Mange års bruk av Inman har vist at det ikke har noen bieffekter. Dette skyldes at platen kun brukes inntil 20 timer i døgnet, slik at tennene får mange timers hvile hvert døgn. Dette reduserer risikoen for skade på tannrøttene, sier Svendsrud.

Hjelp til fortennene

Tannlege Svendsrud understreker at Inman Aligner likevel ikke er en fullgod erstatning for tradisjonell tannregulering.

Inman Aligner kan nemlig bare flytte på de fire fortennene i over og underkjeven, mens tradisjonell tannregulering kan flytte på alle tennene.

– For dem som har problemer med fortennene, er dette imidlertid en rask og god metode, sier han.

Han understreker at metoden kun kan brukes på voksne pasienter.

– Dette er egentlig en videreutvikling av kjeveortopediske systemer som har vært kjent lenge. Det er jo et hjelpemiddel for å flytte på tenner, og tannleger har i sin utdannelse også opplæring i hvordan tannflytting foregår, sier han.

Hverken Inman Aligner eller vanlig tannregulering hjelper mot de vanligste tannproblemene - som det finnes lettvinte løsninger på.

Passer ikke alle

– Denne type plate fungerer helt fint til å rette små trangstillinger i fronten, men indikasjonene der man kan bruke kun den for et optimalt resultat er relativt begrenset, sier leder i Norsk Kjeveortopedisk Forening, Geir Bjørnum Kristiansen.

Han understreker at det må være en del forutsetninger tilstede for at denne behandlingen skal få et godt resultat.

– For å rette tenner som står trangt, må det være plass til å rette dem ut for å få en jevn tannbue. Man må således enten ha noen mellomrom fra før eller slipe litt mellom tennene, sier han.

Dyr behandling

Dette er en behandling som stort sett gjøres av allmenntannleger, men den krever et eget sertifiseringskurs.

– Helt usynlig er den altså heller ikke, og prismassig kan det nok være noe dyrere enn vanlig tannregulering, sier Kristiansen.

Han tror de fleste reguleringstannleger eller kjeveortopeder vil kunne tilby behandling med fast regulering eller tynne gjennomsiktige plater i fronten for noe mindre penger.Tannleger Kristiansen har snakket med tilbyr denne behandlingen for omtrent 20.000 kroner.

– En tilsvarende enkel behandling med fast tannregulering, med hvite estetiske klosser i fronten i en kjeve, bør kunne utføres for rundt 15.000 kroner. Behandlingstiden vil være omtrent den samme. Det er uansett viktig å få et totalt kostnadsforslag før man påbegynner en behandling, uansett type, avslutter han.

Emneord: