Overdreven trening kan føre til nyresvikt

Tilstanden er lett å unngå - hvis du er klar over forhåndsreglene.
Fredag, 25 april, 2014 - 14:03


- Enkelt forklart er rabdomyolyse nedbrytning eller skade på musklene som resulterer i at muskelcellene slipper ut proteiner fra muskelcellene ut i blodet. Disse proteinene er giftig for nyrene, sier overlege Trine Tangeraas. 

Ifølge Norsk helseinformatikk kan rabdomyolyse forårsaket av trening oppstå ved veldig tøff trening for utrente personer, ved oksygenmangel i muskulatur, større endringer i kroppstemperatur eller ved fysisk utmattelse. Ved fysisk trening brytes muskelfibrene ned, for så å bygge seg sterkere opp igjen. I noen tilfeller vil ikke musklene gjenoppbygges, og kan da i verste fall føre til rabdomyolyse og nyresvikt. Sykdommen står for syv til ti prosent av alle akutte nyreskader i USA.

- Et vanlig symptom på denne sykdommen er rødlig urin. Den røde fargen kommer fra proteinet myoglobin som har blitt sluppet ut i blodet, og hvis dette forekommer er det viktig å drikke godt, forklarer Tangeraas. Andre symptomer er smerte, svakhet og hevelse i muskulaturen.

Flere blir syke

Professor i idrettsfysiologi, Truls Raastad, er leder av «Muskelgruppa» som jobber med forskning og undervisning tilknyttet muskulære tilpasninger til trening på Norges Idrettshøgskole. Han har klare meninger om hva som skal til for å unngå rabdomyolyse.

- Det viktigste er å trene fornuftig og ha en fornuftig progresjon, spesielt ved styrketrening. Hvis man skal prøve en ny øvelse, så er det lurt å ta det litt rolig de første gangene til øvelsen sitter, sier han.

- Dersom du gjør det, skal det svært mye til å få rabdomyolyse.

Raastad har ingen konkrete tall på hvor mange som får rabdomyolyse, men tror det har økt de siste årene parallelt med Crossfit og bootcamper.

- Vi får flere rapporter om tilstanden fra legevakten nå enn før.

Ta hensyn til formen

Martin Norum, praktisk ansvarlig i Akademiet for personlig trening, tror ikke man skal skylde utelukkende på spesielle treningsformer. Han mener det heller er det problem når utrente personer kjører veldig tunge løft de første treningsøktene.

- Etter et par økter er risken for å få rabdo langt lavere. I miljøer hvor det er kult å pushe hverandre til fullstendig utmattelse til enhver tid er dette et tankekors, for det er ikke så mye litteratur som viser fortrinn ved å trene til utmattelse fremfor å stoppe litt før, og spesielt ikke for nybegynnere, sier han.

Norum er utdannet personlig trener og er klar på hva som om gjøres for å unngå at folk blir syke.

- Generelt sett bør nybegynnere bare oppfordres til å ta det litt piano de aller første øktene. Dette handler ikke om at man skal være redd for å trene og at det er farlig å pushe kroppen. Tvert imot. Har man kunder som allerede er treningsvante er det svært lite sannsynlig at man kan trene noen til rabdomyolyse, selv om det kan skje. Spesielt ved forhold der man er dehydrert og bruker tung eksentrisk trening er det viktig å være varsom.

Oppdages ved blodprøve

Kreatinkinase (CK) er et protein som øker i blodet ved stor muskelskade.  CK-verdien er en god måte å se om man er i fare for å få rabdomyolyse.

– Vanligvis ligger CK-nivået i blodet på 100-200 u/l, og etter en hard styrketreningsøkt kan den stige opp til 500 - 1000 u/l. Ved rabdomyolyse vil den overstige 5000 u/l og ofte ligge på 50 000 og helt opp til 200 000 u/l, forklarer han.

Ved kraftig hevelse og svakhet i den ødelagte muskelen, anbefaler Raastad å oppsøke lege.

 

 

 

Emneord: