Pollen kan føre til selvmord

Pollen i luften vil øke antallet selvmord, skal vi tro forskning utført ved Universitetet i Aarhus.
Fredag, 25 april, 2014 - 13:55


Det kan se ut som om hele Oslo har trukket ut av sine hjem den siste uken. Parkene er fulle av halvnakne kropper som griller pølser, og skåler for solen som helt plutselig gjorde vinteren om til sommeren.

For pollenallergikerne er virkeligheten en helt annen.

Denne våren steg pollenverdiene i luften i rekordfart, og fører til at en stor del av Norges befolkning må sitte med opphovnede ansikter og rennende neser.

I tillegg viser Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging til statistikk som peker på en tydelig økning i antall selvmord på vårparten.

Allergibetennelse påvirker psyken

En gruppe danske forskere har nå funnet en sammenheng mellom antallet selvmord og mengden pollen i luften, skriver Forskning.no.

– Vi fant en statistisk signifikant sammenheng, men effekten er ikke kjempestor, sier Ping Qin, som er professor ved Universitetet Oslo til nettsiden.

Hun har brukt store deler av sin karriere på å forske på selvmordsstatistikk, og er nå en av forskerne som peker på pollen som en mulig faktor.

Forskningrapporten er basert på granskning av dansk statistikk, hvor forskerne peker på tydelige forskjeller i selvmordstallene i perioder med ekstra mye pollen.

Professoren kan ikke si noe sikkert om hvorfor pollen kan føre til selvmord, men mener det kan skyldes en kjemisk reaksjon. Pollen setter i gang en allergisk betennelsestilstand som fører til flere signalmolekylene cytokiner i kroppen.

Slike molekyler kan påvirke personer som har en historie med med depresjoner eller psykiske lidelser.

Et felt som må forskes på

Selvmord henger igjen som et av de siste tabuområdene, men de siste årene har det vokst frem en ny åpenhet rundt temaet.

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) setter pris på oppmerksomheten rettet mot feltet, men mener forskningen fortsatt er for mangelfull til at man skal kunne se en reell sammenheng.

– Resultatene er ikke sensasjonelle. Dette forskningsområdet er fortsatt veldig upløyd, så det er flott at noen tør å forske på det, sier kommunikasjonsrådgiver i NAAF, Bo Gleditsch til Journalen.

– Hvis flere gjøre lignende studier, og resultatene peker i samme retning, kan det være noe vi bør se nærmere på, men nå står forskningen litt for alene til å kunne dra konklusjoner. Uansett imøtekommer vi all forskning for å danne et faktisk bilde av konsekvensene for personer med allergi.

Verre enn mange tror

Gleditsch forklarer at pollenallergi oppleves i forskjellig grad, og for dem som er sterkt rammet, kan det ha store konsekvenser for livskvaliten.

Han forteller om allergikere som må stenge seg inne og sette livet sitt på vent i en tid hvor andre er ute og nyter solen. Slikt gjør noe med humøret.

– Det er klart at man kan bli deprimert om man har kraftig allergi, men det er ikke dermed sagt at det fører til selvmord. Dette er veldig sammensatt, sier Gleditsch, og forteller at polenallergikere kan rammes hardere enn hva mange tror.

Emneord: