Unngå uheldig BSU-felle

Til tross for gode vilkår, er det ikke alltid BSU-sparing lønner seg.
Onsdag, 30 mars, 2016 - 14:20


I disse dager får mange tilsendt selvangivelsen. Personer under 33 år som benytter seg av en BSU-konto (Boligsparing for unge), vil kunne se varierende fradrag på skatten. Forbrukerøkonom Magne Gundersen advarer likevel mot en tabbe som man kan tape penger på.

Les også: Derfor bør du sjekke selvangivelsen din.

Uheldig felle

– Du burde ikke spare på BSU om du ikke er skattepliktig. Da kaster du bort ett år med skattefradrag av det maksimale sparebeløpet på BSU, forteller Gundersen..

Tjener man 50 000 kroner eller mindre i løpet av ett år har man rett på frikort fra Skatteetaten. Dette betyr at man slipper å skatte av de inntjente pengene det gjeldende året.

BSU-kontoen har i dag et maksimalt sparingsbeløp på 300 000 kroner med mulighet til å sette inn opp til 25 000 kroner hvert år. Det er ikke mulig å få skattefradrag utover disse beløpene.

– Det er derfor gunstigere å vente med å spare på BSU til du får benyttet deg av skattefradragsordningen, sier han. 66051888643_92af55b32b_bjpgForbrukerøkonom, Magne Gundersen, roser BSU-ordningen, men mener man likevel må være påpasselig. Foto: Sparebank1

 

Pengene låser seg

I følge SSB fikk 273 437 personer fradrag på skatten som følge av BSU-sparing. Dette er en økning på 20 000 personer fra året før.

Gundersen fraråder unge å spare på BSU om man egentlig ikke har råd til det.

– Ved nyttår låser pengene seg til kontoen. Om du plutselig skulle ombestemme deg og ønsker å bruke pengene på noe annet enn bolig, må du også betale tilbake både rentene og skattefradraget, sier Gundersen.

Enquet: Hvordan står det til med boligsparingen for HiOA-studenter?

«Verdens beste»

Likevel understreker han at BSU er «verdens beste spareordning for unge».

– Ordningen gir deg skattefradrag på 20 prosent for hver krone du sparer, noe som betyr at staten gir deg 200 kroner tilbake for hver tusenlapp du setter inn på kontoen, sier han.

I tillegg til skattefradraget trekker Gundersen fra de høye rentene på disse kontoene som en årsak til dette.

Du kan altså potensielt få et skattefradrag på 60 000 kroner i sparingstiden.

– Men jeg skulle gjerne sett at det årlige beløpet på 25 000 kroner kunne vært høyere. Det årlige beløpet burde økes i takt med den totale beløpsgrensa, fortsetter forbrukerøkonomen. 

Med dagens ordning vil det ta 12 år med sparing før man oppnår maksbeløpet på 300 000 kroner.

– Det årlige beløpet burde økes i takt med den totale beløpsgrensa, sier han.

 

FAKTA: BSU-renter

- DNB: 3,20 %

- Nordea: 3,40 %

- Gjensidige: 3,40 %

- Danske bank: 3,40 %

Emneord: