Lar kjønnshåret gro for kreftsaken

I desember oppfordres damer til å engasjere seg i kampen mot livmorhalskreft. Å la kjønnshåret gro for kreftsaken, skaper ulike reaksjoner hos begge kjønn.
Torsdag, 21 november, 2013 - 12:53


Simone Neumann fra Stavanger opprettet i fjor Facebook-arrangementet “Musember” til stor fortvilelse for mange. Som svar på guttas kamp mot prostatakreft, Movember, handler Musember om å la kvinnenes kjønnshår gro i desember.

Ble inspirert

Neumann forteller til Stavanger Aftenblad at hun ble inspirert av alle mennene som turte å slippe barten løs i november.

- Jeg tenkte at vi kvinner ikke kunne være dårligere og at vi kunne få til en morsom tvist som både er litt privat og personlig. I tillegg er det mye fokus på bryst- og prostatakreft, så det kan være greit å være oppmerksom på at det finnes flere krefttyper, mener Simone.

Initiativtakeren forteller at mange av de negative tilbakemeldingene i fjor gikk ut på at folk var redde for å ta fokuset vekk fra Movember-kampanjen.

– Det ble mye styr og hets en stund, men da kreftforeningen kom inn og forsvarte oss, ble det positivt igjen. Det er en av grunnene til at jeg ønsker å gå videre med dette i år, forteller Simone Neumann.

Forskjellige meninger

Da Facebook-arrangementet ble opprettet i fjor, delte mange sine meninger ved å poste kommentarer på arrangementes side, skriver Side2.  Her er noen av kommentarene som ble postet:

«Det her syns jeg er forkastelig!! Vi jenter har allerede rosa sløyfe! Er vel greit at guttene har sin md. for å kaste lys over de mannlige medisinske problem…? Hvis litt respekt!!!, skriver en på veggen til arrangementet, har en skrevet på veggen til arrangementet.»

En annen mener at “musember” vil føre til at man mister respekten for de andre kreftkampanjene.

«No har vi brystkreft og rosa sløyfe i oktober. Vi har prostatakreft og bart i november. Vi har livmorhalskreft og rosa trekant i desember… Hva skjer i januar?? Skal vi alle gå sammen å barbere hodet for å vise støtte til andre typer kreft?? No mister man nesten litt respekten for brystkreft og prostata støtten… Det blir 3 mnd i slutten av året som blir de 3 kreft mnd… Hva med heller neste år at dere slår livmor sammen med brystkreft md.??»

En tredje mener at det er uhøflig at «musember»-aksjonen promoteres, før movember er ferdig.

«Jeg ser at kampanjen støtter en god sak, men syntes dere kunne vært så høflige med og ventet med denne kampanjen til movember var ferdig. Men dessverre er det slik at noen damer ikke klarer og forstå at når det settes fokus på et problem som gjelder mannfolk, så burde den saken få være i fred. For hvor ofte er det fokus på mannfolk og kreft? spør han.»

Svarte på kritikken

Side2.no skriver videre at Simone Neumann senere la inn et innlegg på veggen til sin egen gruppe.

«Kjære alle sammen.! Husk at dette er gjort med de aller beste intensjoner, og det er FOR en sak, ikke MOT! Hvis noen føler at vi skal “stjele” andres oppmerksomhet eller gjør dette på en ufin måte,så beklager jeg på det sterkeste. Igjen; dette skal bidra som en bevisstgjøring på vår egen helse, og jeg ønsker virkelig at vi kan få samlet inn penger til Kreftforeningen.»

300 norske kvinner får livmorhalskreft hvert år, og 100 kvinner dør som et resultat av kreftformen. Rundt 3000 kvinner behandles hvert år for celleforandringer eller forstadier til kreft i livmorhalsen. I noen tilfeller forsvinner celleforandringen av seg selv, skriver kreftforeningen.no.

 

 

Tags: