Mens vi venter

Nå nærmer den seg med stormskritt. Den tida hvor nettene blir lange, kulda setter inn, og det blir helt legitimt å starte hver morgen med å spise sjokolade.
Torsdag, 21 november, 2013 - 14:10


For mange forbindes adventstida med adventskalenderen, eller julekalenderen, om du vil. Den skal hjelpe deg å telle ned til det største høydepunktet av dem alle; julekvelden. Men hvor kommer den fra? Og vil studenter på HiOA ha adventskalender i år?

Kalenderbonanza

Vi må tilbake til 1850-tallets tyske lutheranere for å finne den tidligst kjente adventskalenderen. Kalenderen var håndlaget, og i 1902 kom de første masseproduserte kalenderne på markedet i Hamburg - da i form av bilder på papp.

Om nomDen kjente og kjære sjokoladekalenderen. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Adventskalenderen har siden den gang vokst seg til å bli svært populær, og du finner den i alle mulige slags former. I dag har vi gavekalendere, bildekalendere, Flax-kalendere, tv-kalendere (her kalt “julekalendere”), jobbkalendere, godterikalendere, og, ikke minst, sjokoladekalendere.

Populært å gi tjenester

Hobbybutikken Panduro i Karl Johan er godt kjent med adventskalendere. Her har de alltid sverget til å lage egne kalendere i jula, og ikke velge de masseproduserte, dog svært populære, variantene.

 

Daglig leder, Sissel Bring, sier Panduro har holdt på med adventskalendere i over 20 år.

– Vi har merket at flere og flere de siste årene har byttet ut eller supplert sjokoladekalenderen med noe de har laget selv, sier hun.

KalenderposerDisse er populære i år. Men hva ligger oppi posene? Sokker? Puslespill? Eller kanskje en massasje? Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Hun kan fortelle at det for tiden er mange som liker å lage kalendre av små poser eller esker, som de henger i tråd, setter i hylle, eller fester på stativ. Det er egentlig bare kreativiteten som stopper for hvordan en adventskalender kan se ut, og dette gjelder forsåvidt også for hva som skal legges i posene.

– Tidligere var det nok mer vanlig at man ga småting folk trengte, som strømper, for eksempel. En tendens nå er faktisk å gi tjenester og aktiviteter. Dette er veldig populært, kan Bring fortelle.

– Det er kanskje spesielt i såkalte “kjærestekalendere” at tjenestene kommer inn, mens hobbyprosjekter er populært å gi til barn, sier hun.

Adventskalender på HiOA

Mange vil nok si at adventskalenderen egentlig er ment for barn. Da gjenstår spørsmålet; blir man noen gang for gammel for kalender? Sissel Bring har a llerede vært inne på at kjærester gir hverandre kalendere. Etter å ha loddet stemningen blant studenter på HiOA, kan det virke som at vi ikke er for gamle helt enda.

Spørsmål:

1. Skal du ha adventskalender i år?

2. Skal du lage/gi adventskalender til noen?

3. Har du noe favoritt kalenderminne?

AneAne Holmlund. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Ane Holmlund (20), studerer journalistikk

1. Ja, jeg skal ha Kinder-kalenderen. Det er blitt tradisjon. Det er så koselig å våkne opp og ta en sjokolade i forskjellige varianter.

2. Jeg har ingen foreløpige planer. Har hatt tanker om å kanskje lage en til kjæresten min, men har ikke helt bestemt meg.

3. Hmm. Kanskje da mamma lagde pakkekalender til meg da jeg var mindre. Det var alltid veldig spennende.

 

TheaThea Nordéen Dahl. Foto: Hanne Bernhardsen NordvågThea Nordéen Dahl (22), studerer journalistikk

1. Jeg håper det, har veldig lyst på en. Pappa ordner alltid en til meg og storebroren min. Det blir vel i så fall en sjokoladekalender. Jeg tror jeg fikk den Blåfjell-kalenderen i fjor. Så ikke så avanserte greier.

2. Jeg har gjort det før, men da hadde jeg jo kjæreste. Jeg bor med ei venninne nå, så kanskje vi skal gi til hverandre, men vi har ikke snakket om det da. Kanskje vi gjør noe annet hyggelig.

3. Det var veldig gøy med gavekalender da jeg var liten. Mamma lagde alltid rebuser med gaver gjemt rundt i huset. Det var veldig hyggelig.

Linn shop.jpgLinn Brandsvoll. Foto: Hanne Berhardsen Nordvåg 

Linn Brandsvoll (26), studerer utviklnigsstudier

1. Ja, jeg hadde tenkt å skaffe meg en sjokoladekalender. Og så har mamma allerede sendt en pakkekalender. Det føles som om jeg er 12 år, hehe.

2. Jeg lurer på om jeg kanskje skal kjøpe sjokoladekalender til mine nærmeste venner.

3. Nei, kommer ikke på noe spesielt.

 

Caroline shop.jpgCaroline Bjørkmo. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Caroline Bjørkmo (26), studerer utviklingsstudier

1. Jeg hadde egentlig ikke tenkt det, men kanskje jeg skal ha en sjokoladekalender. Det er jo litt koselig.

2. Nei, jeg tror ikke det.

3. Nei, ikke noe spesielt. Bare det at det alltid har vært veldig koselig.

 

 

Kari Anne shop.jpgKari Anne Andersen. Foto: Hanne Bernhardsen NordvågKari Anne Andersen (20), studerer kjemi (UiO)

1. Ja, jeg skal ha gavekalender. Jeg og søsteren min lager til hverandre.

2. Ja, til søsteren min. Hehe.

3. Ja, egentlig. Første gang de sendte Jul i Blåfjell - det var kjempekoselig. Og Amalies Jul forsåvidt. Jeg var så liten, så jeg husker ikke så mye, men jeg husker hovedtrekkene og at det var så koselig. Det var skikkelig JUL!

Tags: